Генералштаб Војске Србије обележио крсну славу Ђурђевдан

Среда, 6.5.2020 | Култура и традиција
Крсна слава Генералштаба Војске Србије, Свети великомученик Георгије — Ђурђевдан, обележена је данас у богослужбеном простору касарне „Бањица 2“ у Београду, у присуству министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.

Прослава Ђурђевдана започела је Светом литургијом, коју је служио главни војни свештеник потпуковник Слађан Влајић, након чега је уследио обред освећења славских дарова и резање славског колача.

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије и министар одбране Александар Вулин је свим припадницима Генералштаба честитао Ђурђевдан у име председника Републике Србије Александра Вучића и у своје име, пожелевши да славе још дуго, у здрављу и слози.

Славе у српској војсци прослављане су од 1888. године и све до краја Другог светског рата обележаване су у јединицама. По узору на славне претке, након вишедеценијског прекида, Одлуком министра обране из 2017. године, од 2018. године настављена је традиција обележавања слава у Министарству одбране и Војсци Србије.

Повезане вести