Променадни концерти војних оркестара у Крагујевцу и Ваљеву

Субота, 21.4.2018 | Култура и традиција

Поводом Дана Војске Србије, Репрезентативни оркестар Гарде и Војни оркестар Ниш приредили су данас променадне концерте за житеље Ваљева и Крагујевца.

Поводом Дана Војске Србије, Репрезентативни оркестар Гарде, на радост житеља Ваљева, у том граду је приредио променадни концерт.

Војни музичари, уз звуке познатих композиција, продефиловали су од угла улица Кнеза Милоша и Поп Лукине, поред споменика Војводи Живојину Мишићу, до Дома културе, праћени аплаузима и погледима пријатно изнанеђених Ваљеваца, који нису штедели комплименте за своју војску. 

Оркестар, којим је дириговао мајор Небојша Стоиљковић, маестрално је извео програм у коме су место нашли и познати српски маршеви међу којима Милош Обреновић, На Дрину, Милош Велики, као и Марш краљеве Гарде. 

Диригент каже да људи углавном, где год да оркестар гостује, топло поздраве војне музичаре, јер немају често прилику да их виде.
 
– Војни оркестар Гарде је један од три војна ансамбла у Србији, нема нас много, а гледаоци обично најбоље реагују на марш На Дрину, који је једна од наших најбољих композиција – каже мајор Стоиљковић и потврђује да је њему „посебно драг“ Марш краљеве гарде, који су данас пред Ваљевцима извели два пута.

Потпуковник Зоран Смиљанић, командант Другог центра за обуку Команде за обуку у Ваљеву, истиче да му је посебно драго због топлог пријема код грађана променадног концерта, уприличеног поводом Дана Војске Србије.

– Ово је добра прилика за промоцију Војске по градовима Србије и доказ да такви догађаји нису намењени само за велике градове, као што су Београд или Ниш – каже потпуковник који је искористио прилику да свим припадницима, али и грађанима честита Дан Војске Србије, 23. април.

Ваљевка Милена Јанковић је са децом уживала у својеврсном концерту војних музичара. Каже да јој све прелепо изгледа.

– Први пут присуствујемо оваквом догађају и веома сам задовољна. Задовољан је и њен четворогодишњи син Марко који „маршира" поред војних музичара и шаље им пољупце.

Јасмини из Ваљева најбољи пријатељ свира у ансамблу.

– Дивно је, осећам се свечарски и мислим да је ово заиста права прилика да се придружим честиткама свим грађанима Србије за Дан Војске.

Војно лице у пензији, Ваљевац, Цветко Стојковић каже да му срце игра као добош који управо слуша, док гледа војне музичаре.

– Имам 84 године и драго ми је да присуствујем овом дивном догађају. Некад смо славили 22. децембар, а сада 23. април. Који год да је датум, срећан сам што Војска има свој дан када треба да грађанима покаже своје најлепше лице – каже пензионер.

Дивна Поповић је из Београда, случајно је у Ваљеву и каже да није ни сањала да би могла да присуствује овако дивном догађају.

– Заиста сам одушевљена, иако ми није први пут да гледам овакав дефиле. Било би лепо да по унутрашњости војни музичари свирају и чешће – каже Београђанка која припадницима Војске Србије упућује најсрдачније честитке за њихов празник.

Нестор, Јован и Виктор су средњошколци. Шеснаестогодишњаци су пријатно изненађени како уживо звуче војни дувачи.

– Изгледа као на правој паради и никад нисмо имали прилику да присуствујемо таквом догађају.
 
Кажу да им се допада традиционална српска музика, корачнице и маршеви и да би могли то да слушају и у слободно време, баш као и  диџејеве и музику њиховог времена. „Пале“ су и фотографије које ће, како истичу, већ за неколико минута бити подељене на друштвеним мрежама.

Гордана је Ваљевка и каже да јој „срце игра невиђено“ док слуша војне музичаре.

– Пратимо их целом дужином, још од фонтане, где год они – ту и ми, не можемо да их напустимо. Најежим се кад чујем ове звуке,  каже и додаје да воли војску јер јој је и отац био војно лице и „све јој се враћа“, док ово слуша. Истице да би ишла и у војску „да је била отворена за жене у оно време“. 

Грађани Крагујевца су такође данас уживали у „војној музици“, коју је за њих изводио Војни оркестар Ниш. Пешачком зоном у центру града ориле су се песме, али и аплаузи окупљене публике, која није крила своје одушевљење.

Владимир Вјештић, МЦ Одбрана

Повезане вести