Посета команданта Националне гарде Кипра

Понедељак, 4.6.2018 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Београду са командантом Националне гарде Кипра генерал-потпуковником Илијасом Леонтарисом.

Генерал Диковић је изразио задовољство што има прилику да буде домаћин команданту Националне гарде Кипра.

– Традиционални односи вежу две земље и посета команданта Националне гарде Републике Кипар јесте прилика да се операционализују договори по питању војне сарадње, а који су постигнути приликом сусрета два министра одбране 2017. године – нагласио је генерал Диковић упућујући захвалност Кипру на принципијелној политици по питању непризнавања косовске независности и великој подршци коју упућује Србији у решавању тог проблема.

Генерал Диковић је истакао да ће се у разговору пажња посветити војно-војној, војноекономској, војномедицинској и сарадњи у области обуке и образовања, а једна од битних тема биће и питање безбедности у овом делу Европе.

– У Републици Кипар тренутно се налази 43 припадника Војске Србије у мисији и задовољство ми је што могу истаћи да наши војници показују висок професионализам и на тај начин доприносе међусобном поверењу и јачању односа између две војске – оценио је генерал Диковић изразивши наду да ће та сарадња у будућности бити још боља.

Како је истакао генерал Леонтарис, основни циљ посете Републици Србији и Генералштабу Војске Србије јесте успостављање добре и унапређење сарадње двеју војски. Он је подсетио да сарадња између Србије и Кипра има вишедеценијску традицију, а да је тежња да се она у будућности додатно прошири, нарочито у војно-војном домену.

– Посебно добра сарадња наше две земље у политичким односима одражава се и на добру сарадњу наше две војске. Базирано на томе, желимо да наставимо добру сарадњу и да Кипар настави да подржава политику Републике Србије посебно у домену непризнавања Косова у садашњим условима – закључио је командант генерал Леонтарис, захваливши Републици Србији на подршци и ангажовању припадника наше војске на заштити мира на Кипру.

У оквиру званичне посете генерал Леонтарис ће се сусрести и са министром одбране Александром Вулином, а делегација Националне гарде Кипра ће током боравка у Србији положити и венац на Споменик незнаном јунаку на Авали те посетити Војну и Војномедицинску академију и полигон у Никинцима.

Мирјана Крстовић, МЦ Одбрана

Повезане вести