Свечаност полагања војничке заклетве у Лесковцу

Петак, 21.6.2019 | Култура и традиција

У лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“ одржана је свечаност полагања заклетве јунске генерације војника на добровољном служењу војног рока.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић честитао је војницима полагање заклетве и истакао да бити војник значи служити општем добру и бити спреман на напоре и одрицања ради одбране земље и остваривање најплеменитијих вредности у друштву.

– За време боравка у јединицама ви ћете постати део јединственог колектива у коме се развија морал, војнички дух и дисциплина, а осим војничких вештина у војсци ћете стећи трајна пријатељства и искуства која ће вам бити од користи у животу – рекао је генерал Цветковић.
 
Према изјави командира чете Драгана Ђекића обука већ увелико траје, али је свечаност полагања заклетве ипак нешто посебно за све старешине и војнике.
 
Војнику Ненаду Гавриловићу из Куршумлије дошли су сви најдражи на дан полагања заклетве, што му много значи. Војник Слађана Илић из Власотинца препоручује свима да дођу и служе војни рок. Она жели да се запосли и ради у Војсци Србије, што подржавају и тата Радосав и мајка Далиборка. Мотиви војника Предрага Алексића из Врања за долазак на добровољно служење војног рока везани су пре свега за продужетак породичне традиције, али и за стицање нових знања, вештина и наравно другарстава која се памте.

Свечаности су присуствовали заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, начелници организацијских јединица Министарства одбране и Војске Србије бригадни генерал Жељко Петровић, пуковници Срђан Петковић и Драган Милић, главни подофицир Војске Србије заставник Зоран Коцић, начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић, председници и представници општина Лебане, Бојник, Власотинце, Медвеђа и Црна Трава, СПЦ, МУП-а и родитељи, родбина и пријатељи младих војника.

Повезане вести