Обука резервног састава

Петак, 26.5.2017 | Обука

У јединицама и на полигонима Војске Србије реализује се обука припадника резервног састава ратних јединица, у складу са Планом обуке за 2017. годину.

У Другом центру за обуку у Ваљеву у току је петодневна обука Команде Дринске бригаде, команде Трећег пешадијског батаљона Дринске бригаде, као и обука лица из резервног састава за специјалности од посебног значаја - нишанџија и послужилац на митраљезу М-84 7,62 мм.

Према речима заменика команданта Другог центра за обуку у Ваљеву потпуковника Зорана Цветковића реч је о планској обуци резервног састава ратних јединица, а у оквиру Плана обуке за 2017. годину део лица позиваће се на једнодневну или вишедневну обуку.

– Већина тих људи је давно била у војсци и нису упознати са новим процесом доношења одлука, па се у првом делу обуке они упознају са новинама, а касније их и сами примењују. Треба спојити људе који су давно служили војни рок са техником која је сада у војсци. Такође, имајући у виду да су у јединицама сада младе старешине, они треба да упознају резервни састав и да покушамо да уиграмо те тимове – наглашава потпуковник Цветковић додајући да је одзив на задовољавајућем нивоу у односу на уручен број позива.

Део обуке изводи се и на самосталном аутоматизованом стрелишту Седлари, а реч је о обуци лица специјалности од посебног значаја - нишанџија и послужилац на митраљезу М-84 7,62 мм.

– Круна те обуке су припремна гађања на редном броју један из наведених наоружања. Специфичност обуке са лицима из резервног састава огледа се у томе јер су ту различите старосне категорије, од оних који су служили војни рок у претходној деценији, до оних која су знатно раније били војници. Свима, у суштини, треба само мало времена да понове оно што су као војници већ савладали – наглашава командир курса за лица из резервног састава капетан Радан Лукић додајући да је залагање свих лица из резервног састава током обуке на високом нивоу.

Војници, подофицири и официри из резервног састава у овом периоду бораве на обуци у јединицама широм Србије. У Првом центру за обуку у Сомбору реализује се обука Команде моторизованог батаљона Бачке бригаде, а у лесковачком Трећем центру изводи се обука команде Јабланичке бригаде и команде Првог пешадијског батаљона ове бригаде, као и обука лица из резервног састава - нишанџија и послужилац на БГА 30 мм.

Припадници резервног састава, обучавају се, такође, и у 48. механизованом батаљону Четврте бригаде КоВ, 177. артиљеријско-ракетном дивизиону за ПВД на аеродрому Батајница, Центру за обуку везе и информатике у Горњем Милановцу, као и у командама за развој Банатске, Београдске и Тимочке бригаде

Повезане вести