Почео први Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама

Понедељак, 26.11.2018 | Мултинационалне операције

Министар одбране Александар Вулин отворио је данас, у Центру за мировне операције у Београду, први Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама.

Министар Вулин: Мировне мисије враћају поверење људи у људе

Министар одбране Александар Вулин отворио је данас, у присуству првог потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића, министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и шефа Мисије ОЕБС у Србији амбасадора Андреа Ориција, први Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама у Центру за мировне операције у Београду.

Том приликом министар Вулин истакао је да је мало народа који као српски знају колика је вредност мира, јер  смо учествовали у честим ратовима које нисмо ни тражили ни изазвали, али који су нашу земљу разарали и чинили живот немогућим.

– Знамо шта значи мир. Мир је тако лако протерати, а тако тешко вратити. У томе је значај и вредност свих вас који сте се посветили учешћу у мировним операцијама, који сте се посветили враћању мира тамо где је мир протеран. Као што смо свуда у свету показали да српски војник осим што уме да се бори, уме и да чува мир, тако се сада припремамо да покажемо да и наши цивили могу да раде оно што су радили њихови униформисани претходници. Да чувају мир, да враћају наду и да враћају веру људи у друге људе – рекао је министар Вулин и додао да после сваког рата могу да се обнове зграде, путеви и индустријска производња, али оно што је теже од свега јесте вратити поверење људи у људе.

После сваког рата, рекао је министар одбране, остану злочини и мржња, страх и несигурност да ће се мир суштински и стварно некада вратити.

– Управо у томе јесте ваша врлина и вредност – да људима вратите веру у људе. Да им вратите веру да ће свет поново имати смисла. У свету у коме живимо, у свету који се мења и то на горе, свету који је све небезбедније место, свету пуном бројних изазова, има пуно места за мировне мисије и за оне који ће лечити оно што су неодговорни и лоши чинили пре њих. У свету који се мења на горе, Србија хоће да буде пример како је могуће сачувати мир и стабилност и пренети то и на друге. Сви наши проблеми или највећи број наших проблема суштински се могу објаснити једном реченицом – непостојање или непоштовање међународног права. Велики и моћни изабрали су да међународно право није ни претежно ни одређујуће, и да је могуће користити силу, и дошли смо до тога да свет постаје све небезбедније и све лошије место. Улога мировних мисија, без обзира јесу ли оне цивилне или класичне, јесте у томе да врати поверење у међународно право, да врати поштовање једноставних и сигурних правила који су овај свет чували довољно дуго далеко од рата – нагласио је министар Вулин  и додао да у оној мери у којој будемо поштовали међународно право, у којој будемо поштовали право сваке земље да се определи, да организује себе и сопствени живот, у тој мери ћемо избегавати сукобе.

Док то не буде било тако, рекао је он, мировне мисије ће морати да постоје као бољи део међународне заједнице, које долазе на тешко и страшно место и долазе да залече и помогну.

– Наша војска, наша Влада, наша министарства имају довољно знања, довољно искуства, довољно могућности да и своје знање и искуство пренесу на друге и да помогну да свет ипак буде боље место – закључио је министар Вулин и пожелео полазницима успех у раду.

Према речима првог потпредседника Владе Ивице Дачића, Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама прилика је да покажемо колики значај придајемо тој активности која доприноси, осим осталог, још снажнијој спољнополитичкој позицији Србије.

– Србија континуирано пружа активан допринос светској безбедности и стабилности учешћем у војним и полицијским мултинационалним операцијама, тако да наши представници учествују тренутно у пет УН и четири ЕУ операција, а то је укупно 279 припадника – рекао је министар спољних послова, додајући да државници и међународни експерти за мировне мисије и операције хвале припаднике Војске Србије и МУП-а, истичући њихову високу обученост, професионализам и способност да испуњавају и најсложеније задатке.

То је, рекао је Дачић, потврда да је Србија заузела важно место како у УН-у тако и у оквиру безбедносне и одбрамбене политике као партнер на кога се може рачунати, а такво ангажовање допринело је не само јачању позитивног имиџа наше државе већ и имлементацији појединих стратешких аспеката наше спољне политике.

– Данас отварамо једно ново и значајно поглавље које ће додатно допринети афирмисању Србије као извозника безбедности и државе која је искрено привржена вредностима мира и сарадње – рекао је Дачић истичући да је учешће цивила у мултинационалним операцијама све траженије и значајније и да је поносан што један веома захтеван ангажман у домену наше спољне и безбедносне одбрамбене политике, који додатно даје значај Србији на међународној сцени, успешно реализују институције наше земље уз пуну координацију и разумевање.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсетила је да је управо то Министарство иницирало стварање нормативног оквира који је омогућио учешће цивила у мировним операцијама. Србија је земља која даје пун допринос у области безбедности, остајући доследна мултилатерализму.

Према њеним речима, Србија не чека да од Европске уније добија задатке, већ чини напоре да обезбеди мир и изван својих граница.

Према речима шефа Мисије ОЕБС у Србији амбасадора Андреа Ориција, курс који је данас отворен плод је двогодишњег рада српских институција и њихових партнера и на прави начин илуструје добру међуресорну и међународну сарадњу у области безбедности. Он је подсетио да учешће у мултинационалним операцијама представља важан задатак, а да су знања цивилних експерата посебно значајна у постконфликтном периоду. Међуресорна сарадња,сматра он, кључна је за успех пројекта, а Србија је у том домену показала сјајне резултате и јасну опредељеност ка безбеднијој будућности.

Поздрављајући присутне у име Центра за мировне операције, директор курса и начелник Одељења за обуку потпуковник Горан Топаловић истакао је да Министарство одбране и Војска Србије имају изузетно развијене капацитете и богато искуство у селекцији, опремању, обуци, упућивању, подршци и дезангажовању мировњака. Управо зато током двонедељног курса врсни предавачи покушаће да дочарају услове који су приближни онима које полазнике могу затећи у зони мисије и научити их како да се суоче с потешкоћама и да сачувају своје животе, здравље и дигнитет на непријатељској територији.

Курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама одржаће се у Београду, Краљеву и бази „Југ“ у Бујановцу од 26. новембра до 7. децембра 2018. године, с циљем  успостављања националних капацитета за учешће цивилних структура Републике Србије у мировним мисијама УН, ЕУ и ОЕБС-а. Током двонедељног курса еминентни домаћи и страни предавачи из партнерских држава и сертификованих центара у којима се врши обука цивила за учешће у међународним мировним операцијама из Чешке, Немачке и Италије, као и представници више међународних организација, обучаваће српске цивиле за дужности у мултинациналним операцијама.

Курс, који похађа 20 полазника, организује Министарство одбране за цивилне експерте из органа државне управе – Министарства одбране, Министарства спољних послова, Министарства државне управе и локалне самопураве, Министарства унутрашњих послова, Министарства за европске интеграције, Комесаријата за избеглице и миграције и других државних институција.

Повезане вести