Припадници Војске Србије пливали за часни крст широм Србије

Недеља, 19.1.2020 | Култура и традиција
Министар одбране Александар Вулин, поводом великог хришћанског празника Богојављења, присуствовао је данас пливању за часни крст у Сремској Каменици и уручио плакету Немањи Благојевићу, који је међу 100 такмичара први допливао до богојављенског крста.

— Данас, сви пливачи нису пливали за себе, нису пливали само зато да покажу колико су храбри и колико су снажни, пливали су за свој народ, своју земљу, своју веру. Пливали су и за нашу браћу на Косову и Метохији, за нашу браћу у Републици Српској, у Босни и Херцеговини, Словенији, Хрватској, Македонији. Пливали су за нашу браћу у Црној Гори који би и овакав догађај морали да правдају и објашњавају, који би некоме морали да се извињавају, који би морали да мењају име своје цркве, име своје вере — рекао је министар Вулин.

Министар Вулин је честитао свима који су данас за часни крст препливали стазу од 33 метра, која симбoлизује Христовe године и захвалио окупљеном народу због чувања традиције.

— Док год је оваквих момака, док год је оваквог народа, Срби никада и нигде неће бити сами. И док је наше државе, док је наше владе и нашег председника, Срби никада неће бити сами. Србија је изабрала да Срби нигде и никада више не буду сами и не буду остављени. Захваљујем свим пливачима, али захваљујем и свом народу који се окупио данас да још једном потврди наш идентитет, нашу културу и религију, да још једном каже да је Србија боље место за живот, да је Србија довољно храбра, снажна да брине о себи, али и да брине о Србима где год да живе — поручио је министар Вулин, поздрављајући присутне традиционалним богојављенским поздравом "Бог се јави".

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић захвалио је Војсци Србије, Жандармерији, Српској православној цркви и свим установама које су Граду Новом Саду помогле да се седми пут заредом одржи манифестација пливања за часни крст и да заједно покажемо да се по питању очувања традиције и обичаја можемо сврстати у ред оних који су достојни својих предака и потомака.

Победник пливања за часни крст у Сремској Каменици двадесетдвогодишњи Немања Благојевић, истиче да му је велико задовољство што је допливао први, а посебно јер први пут плива у том месту, где је полазник Центра за основну полицијску обуку. Немања истиче да је до сада неколико пута пливао за часни крст и да је пливање његова дисциплина, јер је у родном граду Крушевцу годинама тренирао ватерполо и радио као спасилац.

Пливању за часни крст у Сремској Каменици претходила је Света архијерејска литургија у Храму рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици, коју су уз епископа сремског Василија служили и војни свештеници капетан Ђорђе Стојисављевић и капетан Селимир Вагић. Након богослужења уследила је и богојављенска литија од храма до Дунава, којој су присуствовали и начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић.

Осим у Сремској Каменици, око 250 припадника Министарства одбране и Војске Србије пливало је данас за богојављенски крст и помогло у реализацији те манифестације на 22 локације широм Србије.

Као победнику пливања за крст на Савском језеру у Београду, кадету треће године Војне академије Ђорђу Рацковићу уручени су часни крст и победнички плашт, а подршку Рацковићу пружило је и 30 кадета Војне академије, који су пре пливања присуствовали литургији у Храму Светог Ђорђа на Чукарици и учествовали у богојављенској литији од тог храма до Савског језера.

Повезане вести