Паљење бадњака испред Храма Светог Саве

Недеља, 6.1.2019 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су данас паљењу Бадњака испред Храма Светог Саве на Врачару, које је предводио патријарх Иринеј.

Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су данас паљењу Бадњака испред Храма Светог Саве на Врачару, које је предводио патријарх Иринеј.

Патријарх је у обраћању окупљеним грађанима пожелео да им Господ дарује мир и слогу.

– Бригу препустимо Господу молитвом, јер он зна како нам може помоћи. Препустимо вољи његовој и љубави његовој. Нека је благословен данашњи дан, нека радост Бадњег дана и Божића испуни срца свих. Нека Бадњак уђе у наша срца и домове, тамо где смо ми, у научне институције, у нашу војску која нас брани и штити од непријатеља. Радујмо се празнику којег дочекујемо, рекао је патријарх.

Патријарх српски изразио је наду да ће Бог сачувати српски народ у садашњем времену пуном бриге, као што га је сачувао кроз читаву његову историју.

– Благодарни смо Господу што имамо и власт која нас води, која мисли о нама, која чини све да нам буде добро и што боље и да будемо захвални животу. Зато се молимо за све, за оне који нас воде, да им Господ да моћ, снагу и силу, да нас воде онако како то Господ жели и да учини да будемо срећни у свом животу, поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је пожелео да Господ благослови и све народе који добро мисле и додао да српски народ жели добро и себи и другима са којима дели поднебље.

– Нека Господ благослови и српско Косово и Метохију, српску свету земљу, православни Јерусалим и место на коме су светиње српског народа, на коме је никла његова историја, култура и подизала се српска духовност, како би остало народу српском коме је увек припадало. Зато, будимо верни Господу нашем по угледу на наше претке којих је много великих и светих на које треба да се угледамо и пођемо путем његовим, путем сигурности, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј честитао је верницима који обележавају Бадњи дан и Божић традиционалним поздравом „Мир Божји, Христос се роди”.

Патријарх Иринеј служиће свечано бденије у крипти Храма Светог Саве, а у поноћ ће традиционално бити служена Света литургија.

Раније данас, министар одбране честитао је Божић свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије, патријарху Иринеју, свештенству, монаштву и свима који празник Христовог рођења обележавају по Јулијанском календару.

– Нека вам радост рођења Богомладенца Христа подари духовну снагу и добру вољу да убудуће храбро, сложно и успешно извршавате поверене вам задатке. Са жељом да празничне дане проведете у миру, слози и љубави са својим најближима, поздрављам вас радосним поздравом Мир божји – Христос се роди, наводи се у честитки министра одбране.

Повезане вести