Обележена слава Генералштаба Војске Србије

Понедељак, 6.5.2019 | Култура и традиција

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас обележавању славе Генералштаба Војске Србије, Светог великомученика Георгија — Ђурђевдана, у богослужбеном простору касарне „Бањица 2“ у Београду.

Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Станко Трајковић из Архиепископије београдско-карловачке, уз саслужење војних свештеника, након чега је уследило и традиционално ломљење славског колача.

Честитајући славу ђакон др Драган Ашковић, професор Православног богословског факултета у Београду, подсетио је на значај лика и дела Светог Георгија у православљу, наглашавајући да је и он био војник. Он је, у својој беседи, истакао да је слобода оно што повезује Цркву и Војску, а да су војници ти који слободу бране. Основа хришћанске вере јесте слобода, додао је он, истичући да и Црква и Војска треба да допринесу да се сви међу нама осећају слободно.

Обележавању славе Генералштаба присуствовали су и чланови колегијума начелника Генералштаба као и главни војни свештеник мајор Слађан Влајић.

Одлуком министра обране из 2017. године, од 2018. године поново је регулусано обележавање слава у Министарству одбране и Војсци Србије. Први пут су славе у војсци прослављене 1888. године, и све до краја Другог светског рата су обележаване у јединицама.

Повезане вести