Специјалне јединице спремне и обучене да прве одговоре на све безбедносне претње

Среда, 24.7.2019 | Обука
Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, обишао је данас завршни део обуке у летњим условима припадника 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде у нишкој касарни „Наредник-пилот Михајло Петровић“.

Министар Вулин је након обиласка садржаја обуке истакао да се Војска Србије опрема, наоружава и јача у свим својим сегментима.
 
— Наша Специјална бригада је, свакако, један од најзначајнијих делова Војске и онај део наше Војске који први треба да одговори на удар и који су ту да одговоре и на терористичке претње, али и да сачувају наш народ где год да је то потребно. Војска Србије, у складу са наређењем и инструкцијама врховног команданта Војске Србије Александра Вучића посебно обраћа пажњу на наше специјалне јединице, посебно обезбеђује материјална улагања и да њихове зараде буду више него код осталих, али и да њихове обавезе буду значајно више него код осталих припадника Војске — нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, током данашњег обиласка уверили су се у њихову изузетну обученост, као и да користе најновију опрему у складу са највишим светским стандардима.
 
Командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Мирослав Талијан истакао је да је данашњи обилазак био прилика да се сагледа сва сложеност селективне падобранске обуке и спремност полазника који су успешно савладали све делове обуке на земљи и потребна тестирања, а очекују их само падобрански скокови који ће уследити.
 
— Уз сагледавање ове најсложеније врсте обуке у нашој војсци имали смо прилику да видимо и остатак обучавања алпинистичких група приликом дејства на запоседнути објекат и приликом спасавања у акцидентним ситуацијама — нагласио је генерал Талијан, додајући да је посебан део посете посвећен обиласку инфраструктурних објекта који су важни за рад те јединице.

Након реферисања команданта 63. падобранског батаљона потпуковника Бобана Георгијева и обиласка Центра за обуку падобранаца, у коме су демонстрирани паковање падобрана и рад на подвезном систему, министар Вулин и генерал Мојсиловић присуствовали су и припремама падобранаца за скок у оквиру селективне обуке извиђачких јединица, јединица војне полиције и „Кобри“. Падобранци су такође демонстрирали, у оквиру обуке у летњим условима, и спуштање низ верачко уже у урбаним условима.
 
У завршном делу посете, министар Вулин и генерал Мојсиловић обишли су и инфраструктурне објекте за обуку припадника 63. падобранске бригаде у касарни „Наредник-пилот Михајло Петровић“.

Повезане вести