Министар Вулин и генерал Мојсиловић са истакнутим војним спортистима

Субота, 30.3.2019 | Спорт у Војсци

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић разговарали су данас у Малој ратној сали Старог Генералштаба са члановима војне репрезентације Републике Србије у атлетици и спортистима који су остварили запажене резултате на недавно одржаним такмичењима.

Министар Вулин: Војска развија такмичарски дух


Чланови војне репрезентације Републике Србије у атлетици освојили су одличја на недавно одржаном 26. Новосадском полумаратону у мушкој, женској и штафетној конкуренцији, а на 6. ноћној трци у алпском скијању на Златибору и на Првенству Србије у трци на 10 км на путу одржаном у Крушевцу војни спортисти су, такође, остварили запажене резултате.

Честитајући војним спортистима на оствареним успесима, министар Вулин је истакао да је постало већ традиционално да се сваке године бар једном састане са војним спортистима поводом њихових успеха.

– То су резултати због којих је Војска поносна на вас. Ми знамо како је тешко постићи такве резултате, а не бити професионалац. Ви се такмичите са људима који свој дан троше искључиво на припреме за такмичења, а ви имате сви своје редовне активности и обавезе, по ономе што добијам о вама, ви те своје обавезе извршавате на најбољи могући начин. Ви у своје слободно време, одузимајући од себе и своје породице, вежбате и трудите се и ев – резултати су ту – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, да то не би био само њихов ентузијазам, војни спортисти треба да осете да иза њих стоји један моћан систем какав је Војска Србије.

– И када Војска Србије нешто одлучи и онда то мора бити спроведено и успешно и то онда мора бити и најбоље. Спортска јединица је нешто, што мислим да је недостајало Војсци Србје и што верујем да ће сада дати значајне резултате. Врло брзо ћемо се постројити, врло брзо ћемо у наше редове примити и врхунске професионалце који ће моћи да нам помогну и својим тренутним ангажовањем и формом, али и у будућности својим знањем. Али, на првом месту, то је јединица која припада припадницима Војске Србије, у којој ће се налазити они који су већ показали знање, таленат, стрпљење и упорност – истакао је министар Вулин.

Војска Србије, додао је, као једну од својих темељних вредности има неговање спортског и победничког духа, потребу да победимо, да будемо први испред свих.

– Где год се такмиче припадници Војске Србје, то значи да хоћемо да будемо први, да хоћемо да дамо све од себе да бисмо били најбољи, јер то јесмо. Војска Србије негује спортски дух, негује колективни дух и дух жртвовања за друга, за јединицу, за Војску, за народ, за земљу, а то су најбољи спортисти – поручио је министар Вулин додајући да њихове победе пре свега долазе због снажне психичке спремности, упорности и стрпљења.

Осврнувши се на успехе наших спортиста у претходном периоду, шеф Делегације Републике Србије при CISM бригадни генерал Синиша Радовић истакао је да ће формирањем спортске јединице која предстоји као задатак у години пред нама, у потпуности формално-правно бити уређена ова област, што ће, свакако допринети још бољим резултатима у будућности.

– Основни циљ свега тога што радимо је, пре свега, развијање такмичарског духа, психофизичких способности, допринос развоју оперативних и функционалних способности и подизање морала Војске Србије и преношење на остале припаднике, као и промовисање здравог живота и презентовање Војске Србије на адекватан начин – нагласио је генерал Радовић додајући да наше војне спортисте очекује „постројавање“ 27. маја на Првенству Војске Србије, а затим и учешће на светском првенству – војним играма у Кини међу девет хиљада такмичара из целог света.

У име војних спортиста, окупљенима се обратио потпуковник Ненад Милосављевић, који је министру одбране и начелнику Генералштаба захвалио на пажњи коју пружају развоју и унапређењу војног спорта, као и делегацији Војске Србије при CISM и генералу Радовићу која је својим активностима обезбедила све неопходне услове да се наши војни спортисти равноправно боре и остварују добре резултате на домаћим и међународним такмичењима.

– Хвала вам на пажњи коју придајете развоју спорта у Војсци Србије јер је то знак жеље да се развије и подигне висок ниво физичких способности који је предуслов за опште повећање оперативних способности Војске Србије – нагласио је потпуковник Милосављевић.

Министар одбране и начелник Генералштаба, због постигнутих успеха, наградили су војне спортисте семодневним боравком у војним установама на Тари.

Повезане вести