Припадници Министарства одбране и Војске Србије обележили Бадњи дан

Понедељак, 6.1.2020 | Култура и традиција
Поводом данашњег празника Бадњег дана, на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару, већ традиционално, организовано је паљење Бадњака у присуству патријарха српског Иринеја и свештенства Српске православне цркве.

Паљењу Бадњака присусвовали су и припадници Министарства одбране и Војске Србије, српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, а традиционално налагање окупило је и велики број верника.

Патријарх Иринеј честитао је свима који обележавају Бадњи дан и Божић традиционалним поздравом „Мир Божји, Христос се роди”, додајући да је суштина данашњег празника Христос, који се благоизволео родити и јавити роду људскоме.

Говорећи о бадњаку, патријарх Иринеј је рекао да је то дрво живота и симбол Христовог рођења, као и да нас Црква позива да чувамо наше обичаје, али да не заборавимо да је суштина у Исусу Христу, који је због нас узео људски облик и тиме показао љубав према нама.

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Божићу, на Бадњи дан припадници Војске Србије организовали су сечење, освећење и паљење бадњака у касарнама широм Србије.

Повезане вести