Ангажовање Војске Србије на разминирању аеродрома „Дубиње“

Уторак, 4.8.2020 | Актуелности
Припадници јединице за разминирање и уклањање неексплодираних убојних средстава из састава Треће бригаде копнене војске поново су на новом-старом задатку разминирања и уклањања неексплодираних убојних средстава на аеродрому „Дубиње“ код Сјенице.

Задатак хуманитарног разминирања аеродрома „Дубиње“, по међународним стандардима, војни деминери реализују од 2018. године. Процена је да је неексплодираним убојним средствима загађено 91,4% површине аеродрома, односно 1.383.700 квадратних метара.

На задатку су ангажоване искључиво старешине, обучене у земљи и иностранству и опремљене најсавременијим средствима за претрагу и чишћење терена од неексплодираних убојних средстава. Обим послова је велики, прегледа се сваки центиметар загађене површине, а напредује полако јер свака грешка или пропуст могу имати фаталан исход.

Разминирање отежава то што је део аеродорома под водом због оштећења канала и одводних цеви за дренажу, у прилог чему сведочи чињеница да је 98% откривених кратера насталих експлозијом авио-бомби испуњено водом. Отежавајући фактор представља и густа вегетација на делу површина са утврђеним ризиком.

Осим на разминирању аеродрома „Дубиње“, јединица је ангажована и на другим задацима разминирања и пиротехничког обезбеђења ради стварања безбедног окружења за припаднике Војске Србије и грађане Србије.

Повезане вести