Приказ модернизованих телекомуникационо-информационих система

Петак, 27.12.2019 | Из јединица
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, са сарадницима, обишли су данас Управу за телекомуникације и информатику Генералштаба, у касарни “Бањица“ у Београду, где им је приказан достигнут степен модернизације покретне компоненте телекомуникационо-информационог система Министарства одбране и Војске Србије.

Како је истакао министар Вулин, Војска Србије увек гледа да се опреми најсавременијим и најбољим системима.

— Све што можемо да купимо, све што можемо да набавимо на тржишту, ми ћемо и набавити. Оно што је важније од тога јесте процес интеграције и оно што се зове „домаћа памет“. Захваљујући нашим стручњацима, захваљујући знању припадника Војске Србије, Војнотехничког института и ремонтног завода „Чачак“ ми смо врло савремене, стране системе француске и израелске производње успели да објединимо и да направимо функционалну целину која много значи нашој војсци, рекао је министар Вулин.

Говорећи о данашњем приказу, министар одбране рекао је да су данас приказане нулте серије система веза које ће ући у употребу у Војсци Србије и које ће значајно унапредити систем веза и систем комуникације.

— Суштина модерног ратовања је брзина преноса информације, брзина и тачност информације, а онда и способност јединица да информацију искористе и да се што пре склоне с места одакле су дејствовале, истакао је министар Вулин додајући да се Војска Србије труди не само да набави средства, већ да их „унапреди, прилагоди себи и да их унапреди сопственом памећу“.

— Само оно што сами произведете, само оно што сами одржавате јесте суштински ваше, поручио је министар Вулин.

Према речима начелника Управе за телекомуникације и информатику бригадног генерала Љубише Ђоловића данас су приказани резултати рада Војнотехничког института, Техничког ремонтног завода „Чачак“ и Управе за телекомуникације и информатику, а представљене су могућности система, као и предлог и план за даљи развој.

Данашњим приказом представљена је нова опрема коју модернизује и развија Управа за телекомуникације и информатику и вишеструка заштита коју ови системи пружају. У ту опрему спада и опрема француске компаније „Талес“, мобилни комуникациони чвор батаљона, бригадни чвор, радио релејна станица и радио међустаница.

Повезане вести