Дан високих званица на вежби REGEX 18

Четвртак, 18.10.2018 | Обука

Дан високих званица на мултинационалној командно-штабној вежби „REGEX 18“ одржан је данас у Центру за обуку путем симулација Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, у београдској касарни „Бањица 2“.

Учеснике вежбе, која се изводи од 15. до 19. октобра, посетили су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић са сарадницима, војно-дипломатски и војни представници оружаних снага земаља учесница.
 
Уз добродошлицу представницима страних оружаних снага и цивилних организација, генерал Цветковић истакао је да организовањем и учешћем на оваквим вежбама Србија показује своју неутралност и опредељеност за сарадњу са свим релевантним партнерима у очувању стабилности и безбедности у региону.
 
- И овом вежбом, једном од највећих у текућој години у Србији, доказујемо потребу да будемо део међународне заједнице и обучавамо се за заједничко ангажовање у мултинационалним операцијама. Част нам је што смо препознати као неко ко може да организује овако сложену и динамичну вежбу и верујем да смо оправдали поверење, рекао је заменик начелника Генералштаба Војске Србије.
 
Бригадни генерал Рајнхард Клос из Команде здружених снага НАТО у Напуљу захвалио jе Војсци Србије што је била домаћин вежбе „REGEX 18“.

- НАТО обезбеђује бројне експерте из разних области како би пружили подршку свим учесницима и руководству вежбе, кроз све фазе планирања и реализације – истакао је генерал Клос.
 
Начелник Центра за обуку путем симулација и руководилац вежбе пуковник Мичо Бранковић истакао је да је њена припрема трајала неколико месеци.
 
- Из учешћа припадника Војске Србије и партнерских земаља у различитим мировним мисијама прикупили смо довољно сазнања и искустава потребних за успешно планирање и организацију вежбе, а било је важно и да покажемо ефикасан рад током припрема и реализације вежбе у свим њеним сегментима, поручио је пуковник Бранковић.
 
Према речима стручног сарадника Црвеног крста Србије Саше Аврам циљ њиховог учешћа био је да вежбовно окружење учини што реалнијим  и динамичнијим и да што више одговара стварности.

-  Искуства из једног оваквог мултинационалног окружења могу да буду искоришћена и у неким другим ситуацијама које захтевају истовремено деловање војних снага и цивилних актера  – истакла је Аврам.

Циљ учешћа Војске Србије у Иницијативи REGEX је развој интероперабилности у области обуке и развој способности за планирање заједничких вежби са оружаним снагама земаља региона и другим чланицама НАТО-а и Програма Партнерство за мир.
 
Осим припадника Војске Србије, на вежби учествују и припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, представници међународних организација, Канцеларије УН у Београду, УНИЦЕФ-а, УНХЦР, ОЕБС-а, Међународни комитет Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Србије и око 60 припадника оружаних снага из 15 земаља.
 
Вежба, која се ове године одржава у нашој земљи, пета је командно-штабна вежба REGEX од 2014. године, Претходних година одржавала се у Турској, Грчкој, Босни и Херцеговини и Јордану, а следећа је у Македонији.    

Повезане вести