Завршено такмичење у дисциплини „Снајперска граница“

Четвртак, 15.8.2019 | Међународна сарадња

Министар Вулин: Наши војници показали су изузетну обученост и знање


Министар одбране Александар Вулин, на позив белоруског колеге генерал-потпуковника Андреја Равкова, присуствовао је завршној церемонији и подели награда у дисциплинама “Снајперска граница” и “Поларна звезда” на Међународним војним играма у Белорусији. Свечаности је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић. 

Последња етапа такмичења “Снајперска граница” је појединачна. У њој су се надметали парови снајпериста из различитих земаља. Десетар Иван Обреновић, припадник  Специјалне бригаде Војске Србије, освојио је прво место у конкуренцији мешовитих парова са колегом из Оружаних снага Узбекистана. Медаље у тој категорији најбоље пласираним екипама уручио је министар одбране Александар Вулин.

- Учествовала је 21 екипа из 21 земље. Парови су одређени жребом. Системом елиминације се долазило до финала. Пуцали смо снајперском пушком Драгунов калибар 7,42x54Р. До сада нисам имао прилике да пуцам из те пушке, ово је било први пут. Мета је кружна пречника 30цм, а гађали смо на даљини од 300 метара. Ко пре погоди мету тај је победио. Такмичење је тешко, конкуренција је озбиљна. То су све припадници специјалних јединица других земаља – изјавио је десетар Иван Обреновић.

Министар Вулин изјавио је да нам је “политика председника Александра Вучића, политика војне неутралности, омогућила да сарађујемо са свим армијама и на истоку и на западу, и да смо захваљујући таквој политици дочекани у Белорусији као најблискија земља, као земља која се воли и поштује”.

Честитајући нашој екипи успех на такмичењу, министар Вулин је истакао да су припадници наших специјалних јединица у Белорусији показали “изузетну обученост и изузетно знање”.

- Са задовољством могу да кажем да смо освојили најсјајније одличје. Војска Србије ће наставити да се опрема, да се обучава, наставиће да поштује политику државног руководства и председника Вучића о војној неутралности и баш захваљујући томе биће поштована и цењена где год буде била –  рекао је српски министар одбране.

Такмичење “Снајперска граница”, на коме екипа Војске Србије учествује други пут, састоји се из четири етапе. Прве три етапе су групне, гађају сви чланови екипе. Гађало се Макаров пиштољем, пушком АК-74, бацала се школска бомба. Снајперска гађања изводе се на даљинама од 150 до 800 метара. Екипу Војске Србије чинило је девет чланова, од којих се такмичило шест стрелаца. Подсећамо да је прошле године у такмичењу мешовитих снајперских парова потпоручник Ђорђе Лапчевић освојио прво место у конкуренцији 18 мешовитих снајперских парова.

“Снајперска граница”, такмичење које је организовано на полигону за обуку Ваздушно-десантне војске Белорусије у Бресту, једна је од 32 војне дисциплине на овогодишњим Међународним војним играма. Војне игре се од 3. до 17. августа одржавају истовремено на 21 полигону у 10 земаља: Русији, Азербејџану, Јерменији, Белорусији, Индији, Ирану, Казахстану, Кини, Монголији и Узбекистану. Број учесника прелази 5.000, сврстаних у 223 екипе које долазе из 39 земаља из Европе, Азије, Африке, Централне и Латинске Америке.

Повезане вести