Oтворен штанд Министарства одбране и Војске Србије на Сајму књига

Недеља, 21.10.2018 | Актуелности

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић вечерас је свечано отворио штанд Министарства одбране и Војске Србије 63. међународном сајму књига у Београду.

Штанд Министарства одбране и Војске Србије вечерас је свечано отворен на 63. међународном сајму књига у Београду.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, обраћајући се окупљеним гостима и љубитељима „војне“ писане речи на штанду Министарства одбране и Војске Србије, упутио је поздраве у име министра одбране Александра Вулина, нагласивши да ће током сајамских дана на том штанду бити представљено 20 нових наслова, међу којима посебно место припада едицији "Ратник".

- Војно издаваштво, из године у годину, наставља да гради не само свој имиџ, већ и садржајно препознатљив став на целокупној издавачкој мапи Србије. На понос свих, остајемо чувари војног етоса, традиције, и успомене на славну историју, али и издавач са слухом окренутим за нова интересовања читалачке публике у областима као што су војне науке, публицистика, студије безбедности, модернизација, војна техника, наоружање и слично. За сваку похвалу је наших 43 наслова које смо објавили последњих година у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата – нагласио је генерал Мојсиловић, додајући да је то наш допринос борби за истину, о узроцима и поводима Првог светског рата, а како је истакао и својеврсна борба против ревизије која се односи на умањење доприноса Србије и њене војске савезничкој победи.

Према његовим речима, прича о српском ратнику наставља се едицијом „Ратник“, где у седам књига, 70 саговорника сведочи о херојству наше војске у одбрани Косова и Метохије, тадашње Савезне Републике Југославије, током НАТО агресије 1999. године. Генерал Мојсиловић је истакао да су прве четири књиге те едиције ратни дневник команданта Треће армије генерал-пуковника Небојше Павковића, пета књига је сећање команданата бригада на челу са командантом Приштинског корпуса генералом Владимиром Лазаревићем, а шеста и седма књига посвећене су биткама на Кошарама и Паштрику.

- Издвојио бих и књигу „Велики рат - записано у камену“, која говори о ратним меморијалима подигнутим као сећање на огромне жртве Великог рата које је Србија дала – нагласио је генерал Мојсиловић.

Говорећи о значају поменутих дела, начелник Генералштаба је истакао да она сведоче о континуитету борбе српског народа за слободу, изградњу модерне државе и очување идентитета и корена не само у немањићкој, већ и светoсавској Србији.

- Србија, њен народ и њена војска и данас су пред искушењима која нас прате вековима - остати свој на своме, бити независан, самосталан, слободан. Тој Србији служи и наша писана реч у овим књигама да је подсећа, усмерава, опомиње, осмишљава и јача. Да Србија буде боља, на радост садашњих и будућих генерација иза којих стоји једно велико и богато културно наслеђе, са одговорношћу и обавезом да то чува, допуњава и прати – поручио је генерал Мојсиловић, додајући да у свему томе војна издавачка делатност има важну мисију.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин истакао је да је ове године штанд Министарства одбране и Војске Србије двоструко већи, како би примио све љубитеље војне писане речи, а захваљујући подршци министра одбране Александра Вулина, окосница овогодишњег сајамског наступа је едиција „Ратник“ и завршница обележавања јубилеја стогодишњице Великог рата.

На овогодишњем сајму књига, војно издаваштво публици се представило војним књигама, историјом, публицистиком, геополитиком, војном техником, војним здравством, уметношћу, а такође и уџбеничком литературом намењеном Универзитету одбране.

Отварање штанда обележили су и проглашење слогана овогодишњег сајма „Служимо Србији“, као и обраћање потпоручника Маше Илић, најбоље рангиране кадеткиње 139. класе Војне академије, која је истакла да је реч о манифестацији на којој Министарство одбране и Војске Србије већ дуги низ година остављају свој печат, показујући како интелектуалним капацитетима располаже и којим темама се бави. Околности 21. века, додала је она, иницирале су ангажовање снага система одбране на бројним фронтовима, а један од њих је и научноистраживачки рад, као и стваралаштво које се огледа у многим областима.

У културно-уметничком делу програма, посетиоци штанда имали су прилике да уживају и у наступима Мешовитог хора и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички".

Отварању штанда Министарства одбране и Војске Србије на 63. међународном сајму књига присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Повезане вести