Заједничко медицинско ангажовање припадника Војске Србије и Националне гарде Охаја

Уторак, 6.9.2016 | Државно партнерство са Охајом

У месту Рељан данас је започела заједничка хуманитарна асистенција мешовитих медицинских тимова Војске Србије и Националне гарде Охаја, која ће на територији Пчињског округа трајати до 14. септембра.

У Основној школи „9. мај“, почетку ове хуманитарне акције присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретар у министарству одбране Ненад Нерић, командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Марк Бартман, заменик амбасадора САД у Београду Курт Донели, представници Министарства одбране, Војске Србије и локалне самоуправе.

Они су у пратњи начелника Управе за Војно здравство пуковника Угљеше Јовичића и команданта заједничког медицинског ангажовања потпуковника Александра Радуновића, обишли радне тачке на којима се обављају прегледи и изразили задовољство начином на који се активност реализује.

- Заједничко медицинско ангажовање укључује бесплатне здравствене прегледе житеља осам села удаљених од здравственихустанова у градовима Прешево и Бујановац, а локације се свакодневно мењају да би био покривен што већи број месних заједница, рекао је потпуковник Радуновић и појаснио да прегледе обављају лекари опште праксе, педијатри, гинеколози, дерматолози, инфектолози, офтамолози и других специјалисти по потреби, као и стоматолози, а да су на терену и ветеринарске и превентивне медицинске екипе.

Заменик амбасадора САД у Београду Курт Донели изразио је задовољство што је у прилици да буде сведок успешне сарадње српске и америчке стране.

- Ове године обележавамо и десетогодишњицу сарадње Војске Србије и Националне гарде Охаја и драго ми је да на терену обављају добар и племенит посао пружања бесплатне медицинске помоћи локалном становништву, рекао је заменик амбасадора и захвалио Војсци Србије што је успешно организовала један такав хуманитарни догађај.

Тим који пружа услуге локалном становништву чини 31 припадник Војске Србије, 26 припадника Националне гарде Охаја као и четири припадника оружаних санага Анголе у својству посматрача.

Предвиђено је да се медицинска асистенција пружа у периоду од 9 до 16 часова, почев од данас, а представници Министарства одбране, Управе за војно здравство, Војномедицинске академије и Национане гарде Охаја одлучили су да осим Рељана, медицински тимови помогну становницима Муховца, Власа, Вртогоша, Лучана, Кленика, Церевајке и Летовице.

Повезане вести