Састанак SEDM у формату заменика начелника генералштабова

Четвртак, 10.6.2021 | Међународна сарадња
Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић учествовао је на састанку Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе (SEDM) у формату заменика начелника генералштабова, одржаном данас путем видео-конференцијске везе.

На састанку је разматрана реализација активности у оквиру иницијативе у периоду између двају састанака, који је обележила пандемија ковида 19, и усвојена је заједничка изјава. Оцењено је да су оружане снаге свих земаља имале значајну улогу у пружању подршке цивилним властима у борби против пандемије и посебно истакнуто да посвећеност регионалној сарадњи представља најбољи механизам за јачање мира, безбедности, разумевања и стабилности у региону.

Процес сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе покренут је 1996. године, а Република Србија је постала пуноправни члан 2010. године. Основни циљ SEDM је унапређење разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње  у региону, ради јачања безбедности у овом делу Европе. Земље чланице су Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Италија, Румунија, Северна Македонија, Словенија, Србија, Турска, Украјина, Хрватска и Црна Гора.

Повезане вести