Обележен Дан Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране

Понедељак, 24.12.2018 | Култура и традиција

Дан Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране – 24. децембар, обележен је данас на аеродрому „Батајница“.

Свечаности су присуствовали заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Сава Миленковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, пензионисани припадници овог вида, као и чланови породица хероја, припадника РВ и ПВО, који су своје животе положили на  олтар отаџбине.

Честитке поводом празника упутили су председник Републике Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Подсећајући на славну традицију, генерал Миленковић је истакао да имамо трајан задатак и обавезу да негујемо сећања на све оне који су своје животе дали бранећи отаџбину, као и на њихова дела и постигнуте успехе.

– Од балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, ратних збивања на простору бивше СФРЈ, као и 1999. године у борби против НАТО агресије па све до данашњих дана, историју вида исписале су генерације пилота, протиавионаца, војиноваца, техничара и специјалиста различитих профила – рекао је генерал Миленковић и додао да можемо бити поносни на све њих, јер су увек били на висини задатка и љубав према отаџбини и слободи стављали испред својих живота.

Он је истакао да је у протеклој години извршено увођење у оперативну употребу авиона МиГ-29 и авиона ласта. Завршен је ремонт и продужетак ресурса на делу ваздухоплова и ракетно-техничких средстава. Посебно је нагласио учешће у вежби „Век победника 1918-2018“ на којој је у ваздуху истовремено летело осам авиона МиГ-29.

Резултати остварени у овој години, нагласио је генерал Миленковић, гаранција су да ће следећа година бити још успешнија, када нас очекује опремање кључним борбеним средствима, авионима МиГ-29, вишенаменским хеликопрерима Ми-17 и Х-145, борбеним хеликоптерима Ми-35 и савременим ракетним системима.

Свечаним стројем је дан Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране обележен и на аеродрому „Лађевци“ и у касарни „Бањица“.

Дан РВ и ПВО обележава се 24. децембра, на дан када је 1912. године формирана ваздухопловна команда у Нишу.

Повезане вести