Обележен Дан Специјалне бригаде

Понедељак, 30.9.2019 | Активности НГШ
У панчевачкој касарни „Растко Немањић“ свечано је обележен 29. септембар Дан Специјалне бригаде Војске Србије, а свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић.

У име министра одбране Александра Вулина, и у своје лично име, празник припадницима Специјалне бригаде, честитао је државни секретар Живковић.

Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан, осврнувши се на период између два празника, истакао је да активности и постигнућа јединице сведоче да је и по садржају и по достигнутим дометима веома успешно настављена изградња и испољавање њене врхунске борбене готовости.

— То је значајно нагласити не само ради вредновања нашег рада, него пре свега због валоризације нашег неоспорног утицаја на одвраћање оних који насрћу на наше виталне државне и друштвене вредности, посебно на неуралгичним подручјима попут југа Србије и Косова и Метохије. Прошле године су спроведене и важне организационо статусне и кадровске промене које се огледају у позиционирању бригаде примереном оваквој специјалној формацији — истакакао је генерал Талијан.

Према његовим речима, очекује се брже и боље решавање статусних питања припадника бригаде.

— Остваривање свих тих потреба извесно је услед значаја наше јединице у систему одбране и због осведочене бриге и посвећености нашег државног и војног руководства. У протеклом једногодишњем периоду постигли смо изузетне резултате у обуци и усавршавању наших припадника, јединица и команди, учествовали у реализацији неколико веома комплексних војних вежби, како самостално, тако и у склопу других јединица Војске Србије, чиме смо на најбољи начин манифестовали нашу борбену спреност и готовост. Томе треба додати и наше ангажовање у Копненој зони безбедности и активности подршке и сарадње с цивилним структурама у локалној и широј друштвеној заједници. Када се све наше активности сагледају у правом светлу, сви заједно можемо да будемо поносни на све што смо постигли у претходном периоду — закључио је командант Специјалне бригаде.

У наставку свечаности, додељене су награде и похвале најзаслужнијим припадницима Специјалне бригаде који су се у протеклом периоду истакли у раду на својим функционалним дужностима, а затим су јединице извеле свечани дефиле. У оквиру свечаности обележавања Дана јединице, припадници Специјалне бригаде извели су и неколико показних вежби којима су приказали достигнут ниво оспособљености и вештина у решавању талачких ситуација у насељеном месту, верању и савлађивању различитих препрека, а најатрактивнији су били падобранци који су носили заставе Републике Србије, Војске Србије и Специјалне бригаде.

Свечаности су присуствовали и начелница Јужнобанатског округа Данијела Лончар, градоначелник Панчева Саша Павлов, представници локалних самоуправа Деспотовца и Малог Зворника, бивши команданти 72. специјалне и 63. падобранске бригаде и Специјалне бригаде, представници МУП Србије, Српске православне цркве, директори и представници привредних организација с којима сарађује Специјална бригада, пензионисани и бивши припадници Специјалне бригаде и јединица од којих је формирана, рањени припадници јединице и чланови породица погинулих припадника Специјалне бригаде.

Специјална бригада је формирана 29. септембра 2006. године преформирањем и обједињавањем 72. специјалне и 63. падобранске бригаде, као и мањих делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“. У састав  Специјалне бригаде ушле су 63. падобранска бригада и 72. специјална бригада, које су одликоване Орденом народног хероја 14. октобра 1999. године и Орденом ратне заставе 16. јуна 2000. године.

Повезане вести