Вучић: Љубоморно ћемо чувати своју војну неутралност

Петак, 17.11.2017 | Међународна сарадња

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас на спортском аеродрому Лисичији јарак Дану високих званица на заједничкој вежби српских и америчких падобранаца „Зима 2017“.

Том приликом, председник Вучић истакао је да је задовољан данашњом вежбом, која је била изузетно сложена и компликована и у којој су српски и амерички војници заједнички показали како и у сложеним метео условима могу на веома успешан начин да постигну добре резултате.  
 
– Поносан сам на српске војнике који су показали да са падобранима Т-11 и из авиона „Херкулес“ Ц-130 могу да скачу. Ми немамо падобране са такозваним куполама, ми скачемо с крило падобранима где је много већа брзина при слетању, рекао је председник Републике додајући да су и упркос томе наши момци показали одличну припремљеност.
 
 Он је истакао да је захвалан америчким партнерима што су на његову молбу из августа брзо реаговали, показавши тако да за кратко време можемо да организујемо једну овакву активност.
 
Данашња вежба, рекао је председник Вучић, има двоструки значај. Један је заједничка обука и заједничка искуства, као и заједничко учење, а други је стварање партнерстава, сарадње и пријатељстава „тамо где тиме нисмо могли увек да се похвалимо у прошлости“, оценивши да су оба та циља у потпуности испуњена.
 
- Верујем да ћемо овакву врсту партнерства и сарадње унапређивати и убудуће, при чему ће Србија, разуме се, увек љубоморно чувати своју војну неутралност, рекао је председник Републике, захваливши свим војницима који су учествовали у вежби „Зима  2017“.
 
Захваливши председнику Вучићу на иницијативи за ову вежбу, амбасадор САД у Србији Кајл Скот истакао је да су овакве вежбе важне за интероперабилност обеју војски, истичући да оне доприносе изградњи нових односа, те да их припремају за заједничке изазове у будућности. Он је нагласио да су му амерички војници пренели импресије о могућностима српских падобранаца, додајући да му је задовољство што је вежба српских и америчких падобранаца успешно реализовна.
 
Након краћег лета од аеродорма Батајница до Лисичијег јарка, 120 падобранаца искочило је око 11 часова из два америчка авиона Ц-130 „Херкулес“ са висине од 300 метара десантирајући се америчким падобранима МЦ-6, који имају делимично управљиву куполу и падобраном Т-11.
 
Према речима једног од учесника вежбе, капетана Бојана Ковачевића из Специјалне бригаде, упркос мало јачем ветру скок је успешно изведен. Он је нагласио да су услови били нешто повољнији него претходних дана, оцењујући да нови падобран није био превелик изазов за српске падобранце, јер већина наших учесника вежбе има иза себе много скокова.
 
- Лакше је с нашим падобраном. Oвде се ради о куполи која је намењена за десантирање пешадијских састава и та купола није управљива, док су сви падобрани који се налазе код нас у употреби управљиви, рекао је капетан Ковачевић објашњавајући да то омогућава падобранцу да сам бира где ће се приземљити. Он је истакао да је петодневна сарадња с америчким колегама била изузетно коректна уз висок професионални однос припадника обе војске.
 
Дану високих званица присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић, као и страни војни изасланци акредитовани у Србији.
 
Данашњим скоком 120 српских и америчких падобранаца на аеродром Лисичији Јарак завршена је петодневна вежба „Зима 2017“. Претходних дана припадници 63. падобранског батаљона, противтерористичког батаљона и 72. извиђачко-диверзантског батаљона Специјалне бригаде Копнене војске Републике Србије заједно су с америчким колегама из 173. падобранске бригаде Европске команде оружаних снага САД,  која је размештена у Рамштајну и Вићенци, реализовали припреме на земљи и два заједничка скока. 

Повезане вести