Сви капацитети Војске Србије у борби против болести ковид-19

Петак, 3.4.2020 | Актуелности
У складу са наређењем председника Републике и врховног команданта и одлукама Кризног штаба, Војска Србије ће учинити све што је у њеној моћи за сузбијање и спречавање ширења заразне болести ковид-19.

Од проглашења ванредног стања на територији Републике Србије, припадници Војске Србије ангажовани су на многобројним задацима пружања помоћи цивилним властима.

У Ћуприји, Ваљеву и Крушевцу припадници Војске Србије спроводе дезинфекцију улица и тргова, а у хали „Александар Николић“ у Београду приводе крају радове за смештај оболелих од ковида-19 са блажом клиничком сликом. Претходно су за ову намену оформљени привремени смештајни центри на Београдском и Новосадском сајму, у хали „Чаир“ и основним школама „Душко Радовић“ и „Мика Антић“ у Нишу и постављени кревети у хали спортова „Ранко Жеравица“ у Београду.

За смештај лакше оболелих формирана је и болница у просторијама Војне академије у Београду, а у оквиру Војномедицинског центра „Карабурма“ формирана је војна болница за лечење оболелих са средњом и најтежом клиничком сликом.

Снаге Војске Србије су ангажоване и на обезбеђењу и контроли болница у којима се врши контрола потенцијално заражених и лечење оболелих од ковида-19, геронтолошких центара, привремено затворених граничних прелаза за друмски саобраћај и јавних објеката, а у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Комесаријатом за избеглице и миграције, врше појачан надзор, контролу уласка и изласка и спољашње обезбеђење прихватних и центара за азил.
Кључне речи

Повезане вести