Обележен Дан Треће бригаде копнене војске

Четвртак, 8.10.2020 | Култура и традиција
Војном свечаношћу у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу обележен је Дан Треће бригаде копнене војске, у спомен на 7. октобар 1912, када је Други пешадијски пук првог позива „Књаз Михаило“, познатији као „Гвоздени пук“, започео учешће у Првом балканском рату.

Уз осврт на резултате које је јединица остварила у претходних годину дана, у оквиру свечаности су приказани савремено наоружање и војна опрема Треће бригаде копнене војске и уручена признања најистиканутијим појединцима и јединицама.

На крају свечаности, истраживач Мирослав Величковић из Удружења за неговање и чување српске баштине „Кајмакчалан“ и магистар историје Радоје Костић, директор Народног музеја Ниш у пензији, представили су присутнима, у виду кратког предавања, личну архиву бригадног генерала Михаила Ковачевића, последњег ратног команданта „Гвозденог пука“, чије традиције баштини Трећа бригада копнене војске.

Свечаности је присуствовао командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић са колегијумом и команданти јединица и установа Војске Србије из гарнизона Ниш.

Повезане вести