Прослава Дана рода АРЈ за ПВД

Понедељак, 30.9.2019 | Култура и традиција
Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства — 30. септембар свечано је обележен данас у касарни „Бањица“ у Београду.

Свечаности су присуствовали командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, породице погинулих припадника, пензионисани припадници рода, претходни команданти и бројни гости.

У оквиру свечаности, породицама погинулих припадника, рањеним и бившим припадницима рода уручене су војне споменице поводом 20 година од НАТО агресије, а најбољим појединцима додељене су стимулативне мере.

Након свечаног строја и дефилеа јединица положени су венци на спомен-обележје погинулим припадницима 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.
 
Дан рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства обележава се у знак сећања на 30. септембар 1915. године, када је редов артиљеријског пука „Танаско Рајић“, Радоје Рака Љутовац, бранећи Крагујевац од напада из ваздуха, са положаја на Метином брду модификованим пољским топом оборио непријатељски аероплан.

Повезане вести