Обележен Дан ВЗ „Мома Станојловић“

Понедељак, 3.7.2017 | Култура и традиција

Уз присуство запослених у Заводу и пензионера, представника Министарства одбране и Војске Србије и бројних цивилних организација данас је у Батајници обележен 1. јул – Дан ВЗ „Мома Станојловић“.

Уз запослене у Заводу и пензионере, као и предходне директоре Завода, представнике Министарства одбране и Војске Србије, представнике факултета, цивилних организација, предузећа и пословних сарадника, свечаности је присуствовао и заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Сава Миленковић.

Поздрављајући присутне, директор Завода пуковник мр Деспот Јанковић је истакао да је прослава Дана Завода “прилика и обавеза да се сетимо почетака и традиције”, као и да “сумирамо резултате где је Завод био, где је сада и чему стреми”.

Подсећајући на прошлогодишњу прославу века од формирања Прве аеропланске радионице на Крфу, пуковник Јанковић поновио је да у Заводу дубоко верују у нераскидиви везу Ратног ваздухопловства и његовог ремонтног завода и да би та веза опстала неопходно је у Завод примити нове људе, послати те људе на обуку, извршити опремање завода, увести нове технологије и остварити што приснију сарадњу са великим светским компанијама које се баве овом делатношћу.

– Све што сам тада рекао, почело је у мањој или већој мери да се остварује - потписан је уговор са Ербасом, упућен је део људи на обуку, почињемо са опремањем завода из сопствених прихода, а посебно ме радује што је државно руководство препознало важност улагања у Завод и што су по први пут у последњих 30 година издвојена значајна финансијска средства за инвестициона улагања – рекао је пуковник Јанковић.

На данашњој свечаности су додељене стимулативне мере и похвале а у радионицама завода изложени су ваздухоплови Ј-22 и НЈ-22 Орао и Г-4 Супре галеб у различитим фазама ремонта или поправки.

Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ је установа Војске Србије која се налази у саставу Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и чија је основна делатност ремонт ваздухоплова и ваздухопловне опреме. Смештен је на око 20 километара од Београда, на површини од 66 хектара. 

Повезане вести