Уручење одликовања председника Србије и врховног команданта поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије

Петак, 16.11.2018 | Култура и традиција

Церемонија свечаног уручења одликовања, која је председник Републике Србије доделио припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије одржана је данас у нишком Дому Војске Србије.

Церемонија свечаног уручења одликовања, која је председник Републике Србије доделио припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије одржана је данас у нишком Дому Војске Србије.

Одликовања награђенима уручио је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића.

Председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је 50 припадника Министарства одбране и Војске Србије за ревносну службу и изузетне заслуге.

Златном медаљом за ревносну службу одликовани су пуковник Стеван Котарлић из Генералштаба и пуковник Душан Тасић из Војнообавештајне агенције. Сребрном медаљом за заслуге одликовано је 16 припадника Министарства одбране и Војске Србије, а 32 припадника Министарства одбране и Војске Србије одликовано је сребрном медаљом за ревносну службу.
 
Министар Вулин поручио је да је цело државно руководство, на челу са врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем, веома поносно на Војску Србије.
 
- Не можемо а да не будемо поносни на војску која је преживела тако страшне ударе као што је било НАТО бомбардовање, а ево сада је показала да је спремна да се обнавља и да може да се мери са било којом војском у окружењу која није имала таква страшна искушења. Вежба “Век победника” показала је да је Копнена војска, између осталих видова наше војске, изузетно организована, обучена, високо мотивисана, чине је људи чији је морал висок и који искрено воле своју земљу и свој позив. Ово је војска професионалаца, али професионалаца који на првом месту воле своју земљу, истакао је министар одбране.

Он је додао су да сви коментари о вежби истицали “изузетан професионализам, обученост, ефикасност”, као и “висок ниво употребе борбене технике”.
 
- За многе је било изненађење да је српска војска толико добра. Не знам зашто су се толико изненадили, јер знам колико је рађено на томе да српска војска сачува своју снагу и да је унапреди, али знам да свако коме је стало до слободе и мира може да буде задовољан и поносан, јер српска војска је увек била гарант слободе и гарант мира. Пре 100 година, српска војска је победила у Првом светском рату и од тада се много тога променило, али једна ствар није – српска војска изнад свега постоји због слободе, поручио је министар Вулин те подсетио да ће војска наставити с опремањем, да ће Ниш бити један од првих градова у којима ће се градити станови за припаднике система одбране.

- Веома сам поносан због тога и то није ни мало случајно. Највећи део наше војске налази се на југу, наравно да ћемо на првом месту радити да се њихове потребе задовоље. Војска Србије ће се и опремати и наоружавати, али ћемо се изнад свега трудити да припадник Војске Србије и његова породица буду задовољни. Ове године имали смо повећање плата од 10 процената, идуће ћемо имати од девет процената, повећане су дневнице, уведена је солидарна помоћ за рођење детета као и бројне друге надокнаде и награде које припадају нашем војнику. Наравно, имаћемо више и униформи, чизама, оружја, опреме и све што радимо радимо да имамо задовољног и сигурног војника. Он је свој живот посветио безбедности и слободи свих нас, а ово је начин да му се одужимо. Када имамо врховног команданта који толико верује својој војсци и спреман је да тражи од целе државе да уложи у војску, онда ми морамо имати овако добре резултате и имамо чиме да се похвалимо, закључио је министар Вулин.

Један од припадника Војске Србије коме је данас уручена медаља је и командант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа који није крио понос и задовољство.
 
- Задовољан сам што ми је министар одбране као изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије уручио медаљу за ревносну службу. За мене је ово награда за целокупан рад у протеклом периоду и мотив и обавеза да у наредном периоду часно служим Србији, истакао је генерал Стопа.

Повезане вести