Част је служити отаџбини

Понедељак, 10.7.2017 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин посетио је јутрос Други центар за обуку у касарни „Војвода Живојин Мишић“, где је у току завршна фаза основне обуке јунске генерације војника на служењу војног рока.

Министар одбране Александар Вулин посетио је јутрос Други центар за обуку Војске Србије у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“, где је у току завршна фаза основне обуке јунске генерације војника на добровољном служењу војног рока.

Пред почетак јутарње смотре, министра је дочекао командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић и обавестио га да се живот и рад у Центру одвија према предвиђеном распореду и да су за данас предвиђене завршне физичке провере, након чега следи и последња евалуација и упућивање војника у центре за специјалистичку обуку.

Министар Вулин је, након јутарње смотре и подизања заставе Републике Србије, срдачно поздравио све припаднике, а посебно се задржао у разговору с војницима на добровољном служењу, интересујући се за услове живота и рада у Другом центру за обуку.

Он је истакао да је управо једно од највећих разочарања, као млад човек, доживео у њиховим годинама, када се суочио с чињеницом да га је комисија, због здравствених разлога, прогласила неспособним за служење војног рока.

- За младог човека је тешко кад схвати да нешто не може, а у годинама је кад мисли да може све, имао сам диоптрију више од 7, на једном оку два цилиндра, а на другом један – рекао је министар Вулин и додао да му је вид данас знатно слабији.

- Стало ми је шта ви мислите о мени, о Војсци и држави, јер ја нисам служио Војску и бескрајно вам завидим на томе што ви служите. Ништа у животу нисам више желео него да служим држави као ви, у униформи с оружјем и жао ми је што нисам, али то не значи да своју државу не волим, рекао је министар Вулин и поновио да никада не би избегао ниједну обавезу коју отаџбина тражи од њега.

Он је рекао војницима да му је веома стало до њих, а да за родитеља нема већег поверења него неком поверити дете и да родитељи који своју децу пошаљу у Војску Србије, показују колико им је стало до државе али и колико у њу имају поверења, јер знају да ће бринути о њиховој деци.

- Нема веће обавезе за ваше старешине и за мене од те да ви будете добро, како бисмо могли у очи да погледамо ваше родитеље, и да би они могли да буду поносни на вас, као што је и Србија. Ваша униформа није само одећа, она је став, она говори, и заправо је оно што ви треба да урадите, да нас чувате, као што ми сад чувамо вас – рекао је министар Вулин војницима и додао да иза њих стоји славна традиција, јер „никада није било бројчано мање, а веће војске од српске“.

После обиласка Центра за обуку, министар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић одржали су састанак с представницима Команде за обуку.

Повезане вести