Министар Вулин и генерал Диковић у касарни у Рашки

Среда, 17.1.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су данас припаднике 21. пешадијског батаљона у Рашки.

Припадници Војске Србије и Министарства одбране са великом будношћу и пажњом прате сва дешавања у нашем окружењу и у стању су да реагују на било какво угрожавање наших простора и безбедности грађана Републике Србије – рекао је министар одбране Александар Вулин у Рашки, приликом обиласка касарне „Стефан Немања“ у близини административне линије.

– Војска Србије је и материјално и кадровски спремна и оспособљена, довољно наоружана и опремљена да може да спроведе свако наређење врховног команданта Војске Републике Србије Александра Вучића и државних органа на одбрани наше територије, нашег уставног поретка, на одбрани мира и стабилности читавог простора. Војска Србије је спремна да заштити сваки део наше територије и довољно организована и припремљена да сви грађани Републике Србије могу да буду апсолутно сигурни да мир и стабилност не могу да буду угрожени док је Војска Србије овде – рекао је министар Вулин. 

Он је додао да, после убиства Оливера Ивановића, не можете да кажете да је стање мирно и редовно. 

– Сви смо на великом опрезу и данас смо ту да бисмо се уверили у стање и у борбену готовост наших јединица и спремност да реагујемо на свако угрожавање на овом простору. Да се уверимо у нашу способност да реагујемо на било какве појаве које би могле значајније да угрозе безбедност свих Срба без обзира где они живе.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић безбедносну ситуацију у земљи оценио је стабилном.

– Извршавамо редовне задатке, пажљиво пратимо дешавања у захвату административне линије у Копненој зони безбедности и предузимамо све потребне мере да било какву појаву угрожавања безбедности, пре свега грађана Републике Србије, уочимо и да на најефикаснији начин реагујемо. На то нас посебно усмерава јучерашњи догађај, атентат на Оливера Ивановића. Дефинитивно постоје организоване мање или веће групе којима није стало до мира и стабилности на овим просторима. Припадници снага безбедности и Војске су спремни да адекватно одговоре и заштите безбедност свих – рекао је генерал Диковић.

Током посете министра Вулина и генерала Диковића припадницима Друге бригаде копнене војске у касарни „Стефан Немања“ у Рашки, командант 21. пешадијског батаљона мајор Живан Икраш реферисао је о стању у јединици, након чега су се челни људи Министарства одбране и Војске Србије састали са председником општине Рашка Игњатом Ракитићем и секретаром Рашког управног округа Милојем Кундовићем.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и заменика команданта Друге бригаде пуковника Мухарема Фазлића, обишли су и огранак Спомен-собе Друге бригаде и богослужбени простор посвећен светом Симеону Мироточивом и присуствовали редовном часу физичког вежбања припадника батаљона. 

Током обиласка, министар Вулин је истакао да су данас имали прилику да обиђу 21. пешадијски батаљон који наставља традицију славне 37. моторизоване бригаде, која се прославила у одбрани Србије од НАТО агресије.

– Још једном можемо да кажемо колико смо поносни на сваког припадника Војске Србије и онда, 1999. године и данас. Колико смо поносни на 37. моторизовану бригаду и њеног команданта и сваког борца који је тада стао на браник своје домовине.  Иза нас су времена у којима смо се стидели и објашњавали да су они који су нас бранили заправо грешили, та времена никада се више неће поновити и данас је била прилика да то кажемо припадницима Војске Србије и онима који то више нису,  како бисмо били поносни једни на друге и, подсећајући се на време одбране, кажемо да смо спремни за будућност – рекао је министар Вулин.

Повезане вести