Припреме за мисију УН у Либану

Петак, 5.6.2020 | Обука
У бази „Југ“ и војном комплексу „Боровац“ код Бујановца, у току је обука припадника Војске Србије за ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану (UNIFIL).

Током овог дела припрема, пешадијска чета и вод за заштиту снага раде у условима сличним оним у Либану, а супозиције које решавају су у потпуности прилагођене ситуацијама у којима се припадници Војске Србије могу наћи током извршавања задатака у зони операције.

Припадници пешадијске чете и вода за заштиту снага увежбавају примену процедура приликом патролирања, обезбеђења сталног контролног пункта, пратње конвоја, контроле масовног окупљања, као и поступке у случају наиласка на минско-експлозивне препреке и напада на патролу или базу.

У завршном делу припрема за ангажовање у мисији у Либану, крајем јуна, припаднике пешадијске чете и вода за заштиту снага очекује вежба евалуације на којој ће се проверити њихова спремност за учешће у овој мисији.

Војска Србије је ангажована у оквиру Привремених снага Уједињених нација у Либану од 2010. године. Пешадијска чета извршава задатке као самостална јединица у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади сектора „Исток“, док се вод за заштиту снага ангажује у оквиру италијанског контингента у сектору „Запад“.

Повезане вести