Дан Друге бригаде Копнене војске

Среда, 12.7.2017 | Култура и традиција

У присуству представника Министарства одбране и Војске Србије и бројних званица из цивилних институција, данас је у касарни „Рибница” у Краљеву одржана свечаност поводом Дана Друге бригаде КоВ.

Данас је у касарни „Рибница” у Краљеву одржана свечаност поводом Дана Друге бригаде Копнене војске – 12. јула. 

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, команданти бригада Копнене војске, претходни команданти Друге бригаде, представници органа локалних самоуправа са територије надлежности бригаде, представници српске православне цркве, полиције, организација, установа и предузећа из Краљева, борачких удружења и други гости.

Командант Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић подсетио је у свом обраћању да бригада прославља свој празник 12. јул у знак сећања на победу над Турцима коју су, 1805. године, извојевали српски устаници под вођством Карађорђа, ослободивши притом Карановац - данашње Краљево.

Поводом Дана бригаде додељено је признање за најбољу посаду – послугу - тим у Другој бригади Копнене војске за 2017. годину. Оно је припало првој посади првог тенка четвртог вода тенковске чете 26. тенковског батаљона из Краљева, на челу са командиром потпоручником Младеном Икићем. Од стране министра одбране, начелника Генералштаба, команданта Копнене војске и команданта Друге бригаде Копнене војске награђени су и најбољи појединци у току протеклих годину дана.

Присутни гости током свечаности могли су да виде свечани дефиле јединица Друге бригаде Копнене војске, као и наступ певачке групе Културно-уметничког друштва „Абрашевић“ и фолклорног ансамбла „Карановац“.

Уз обележавање Дана јединице, бригада је данас прославила и своју славу - Дан светих апостола Петра и Павла, који представљају заштитнике јединице. Свету литургију у богослужбеном простору у касарни „Рибница“, која је завршена резањем славског колача, служило је војно свештенство. 

Повезане вести