Прослава Дана службе ВОЈ и Дана 126. бригаде ВОЈИН

Четвртак, 18.6.2020 | Култура и традиција
Војна свечаност поводом Дана службе ваздушног осматрања и јављања и Дана 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења одржана је данас у касарни „Бањица“ у Београду.

Поводом празника уприличен је свечани дефиле јединица и приказ наоружања и војне опреме, док су најистакнутијим појединцима уручена признања за одличне резултате у раду.

Свечаности је присуствовао командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, који је честитао празник припадницима јединице и службе и подсетио на богату историју ваздушног осматрања и јављања, исписану бројним примерима храбрости и пожртвовања.

Након свечаности положени су венци на спомен-обележје у касарни којим ова јединица чува успомену на потпоручнике погинуле током НATO агресије 1999. године, Синишу Радића и Жељка Савичића.

Дан службе ВОЈ и Дан 126. бригаде ВОЈИН обележавају се у знак сећања на 18. јун 1915. године, када је српска врховна команда издала наређење да се оформе сталне осматрачке сигналне станице ради означавања правца лета непријатељских авиона.

Повезане вести