Испраћај пешадијске чете у мировну мисију у Либану

Понедељак, 26.5.2014 | Актуелности

Припадници пешадијске чете 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске данас су у касарни „Стефан Немања“ у Рашки свечано испраћени у мисију Уједињених нација Унифил у Либану. Испраћају су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са сарадницима, представници локалних власти и многобројна родбина и пријатељи.

Припадници пешадијске чете 21. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске данас су у касарни „Стефан Немања“ у Рашки свечано испраћени у мисију Уједињених нација Унифил у Либану.

Испраћају су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са сарадницима, представници локалних власти и многобројна родбина и пријатељи. Заставу чете која ће у мировној мисији бити ангажована у оквиру шпанског батаљона преузео је командир мајор Горан Рогановић.

Министар одбране Братислав Гашић, обраћајући се свечаном строју, подсетио је да систем одбране развија капацитете и способности за све три дефинисане мисије Војске. Он је рекао да Министарство одбране и Војска Србије и даље ангажују расположиве капацитете и улажу максималне напоре да би се пружила помоћ становништву, спречила штета и отклониле последице непогода незапамћених размера које су погодиле нашу земљу.

– Република Србија наставља ангажовање својих војних јединица у мултинационалним операцијама Уједињених нација на изградњи и очувању мира и безбедности у свету. Припадници Војске Србије у најбољем светлу представљају војску и земљу, како пред грађанима Кипра, Либерије, Конга, Обале Слоноваче и других земаља, тако и пред припадницима других оружаних снага са којима заједно раде – истакао је министар Гашић.

Он је подвукао да су наши мировњаци пре свега способни и одговорни људи који свакодневно помажу локалном становништву и спасавају људске животе на удаљеним местима подједнако добро као и нашим грађанима последњих дана.

– Знањем, професионалним и пожртвованим радом наш војници завредели су многобројна признања и одликовања, стекли поштовање својих колега и задобили симпатије локалног становништва – рекао је министар. Он је војницима и њиховим старешинама поручио да је предстојеће ангажовање велики професионални изазов за њих.

– Радићете у међународном окружењу, служићете се страним језиком, боравићете на терену који вам је сада недовољно познат, у клими која није као наша, сусретаћете се са различитим културама, као и са обичајима и навикама колега из других држава – рекао је министар и позвао их да у свим ситуацијама поступају часно и човечно како доликује припадницима Војске Србије.

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић рекао је да наши припадници у мировним мисијама под заставом Уједињених нација раде веома добро, да постављају стандарде и да им због тога треба одати признање.

Министар одбране је, одговарајући на питања новинара о чему је било речи приликом његове недавне посете Москви, односно да ли је једна од тема био и руски кредит, рекао да је модернизација српске војске веома важно питање, али да није било речи само о кредиту.

– Није разговор био само о робном кредиту. Наравно Војсци Србије тај кредит је веома битан, пре свега због модернизације ВС, у коју морамо да уђемо бржим темпом него што је до сада било. Пре свега смо им захвалили на помоћи коју су нам пружили приликом елементарних непогода, али и разговарали смо о заједничким вежбама, попут тенковског биатлона, о ваздушнодесантној вежби, војномедицинској, војнообразовној и војнотехничкој сарадњи, рекао је министар одбране.

Он је истакао да је у недавним поплавама, упркос распродаји велике количине ресурса 2006. и 2007. године, Војска Србије спремно одговорила на све изазове.

– Да смо и то имали на располагању можда бисмо могли и другачије да изађемо и помогнемо другим јединицима, пошто је Војска Србије имала апсолутно сву технику која јој је била потребна да одговори на све задатке који су били постављени пред њу – одговорио је Гашић додавши да је наложена истрага ко је, када и зашто та средства продао.

Повезане вести