Свечаност поводом формирања Првог логистичког центра

Уторак, 20.6.2017 | Актуелности

Поводом формирања Првог логистичког центра Централне логистичке базе, у присуству начелника Генералштаба ВС генерала Љубише Диковића, данас је одржана свечаност у касарни „Кнежевац“ у Београду.

Поводом формирања Првог логистичког центра Централне логистичке базе данас је одржана свечаност у касарни „Кнежевац“ у Београду.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и чланови проширеног колегијума начелника Генералштаба.

Генерал Диковић честитао је присутнима формирање Првог логистичког центра и пожелео им успешан рад.

– Формирањем логистичких центара желимо да све капацитете којима располажемо, а тичу се логистичке подршке, удружимо и ујединимо и да створимо ефикасније јединице и саставе како би лакше извршавали бројне задатке и да би самим тим реализација била ефикаснија. То је наш циљ, поручио је начелник Генералштаба.

Командант Централне логистичке базе бригадни генерал Петар Латковић указао је на то да је Центар је у пуном капацитету почео са радом 12. јуна и да је формиран од људских и материјалних ресурса расформираних јединица 4. складишног батаљона, 5. логистичког батаљона и 1. сабирно-продајног центра Централне логистичке базе, уз преузимање дела логистичких капацитета Гарде.

Према речима команданта Првог логистичког центра пуковника Томислава Алимпића, формирана је „једна од највећих извршних логистичких јединица Војске Србије“.

– Под једну капу стављене су све функције логистичке подршке. Смањен је број управних органа, а повећан број извршних. Обједињено командовање, скраћени токови информација и убрзано кретање материјала већ су дали позитивне резултате, истакао је пуковник Алимпић и додао да ће новоформирана јединица бити „поуздан ослонац и достојан наследник логистичких јединица те да ће пружити подршку јединицама Војске Србије у изградњи њихових оперативних способности“.

Пре данашње свечаности у касарни „Кнежевац“ одржана је и седница проширеног Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије на којој су разматрана питања од значаја за оперативне и функционалне способности Војске Србије.

Начелник Генералштаба, са својим сарадницима, обишао је и приказ из делокруга рада Првог логистичког центра, који су припремили припадници ове јединице.

Команда и део јединица Центра размештени су у касарни „Кнежевац”, док су остале јединице размештене на више локација у гарнизонима Београд и Сремска Митровица. Центар данас располаже са више од 40.000 квадратних метара магацинског простора на 11 локација обједињених у пет складишта, оспособљених за пријем покретних средстава, пратећих погонских материјалних средстава, убојних средстава, резервних делова и артикала хране са тржишта, складиштење истих и издавање и дотур јединицама војске. Како у свом саставу има и транспортне и складишне капацитете снабдевање јединица војске је значајно поједностављено. 

Повезане вести