Полагање венца на Споменик незнаном јунаку поводом Дана војних ветерана

Петак, 4.12.2020 | Култура и традиција
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић положио је данас венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, поводом Дана војних ветерана.

Уз највише војне почасти, химну Републике Србије и свечани строј Гарде, министар Стефановић положио је венац у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и заменика команданта Ратног ваздухопловства и ПВО бригадног генерала Жељка Билића.
 
После полагања венца, министар одбране уписао је у спомен-књигу:
 
„Снажно уједињени и вођени вером у отаџбину извојевали сте победу и одбранили право на слободан живот грађана у нашој земљи. Заштитили сте своју земљу и одбранили њену част, не питајући за цену.
 
Почивајте у миру знајући да сте исписали историју победника и да потомци никада неће дозволити да сећање на ваше подвиге избледи.
 
Нека вам је вечна слава и хвала!“
 
Дан војних ветерана обележава се 4. децембра, у спомен на датум када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату и када је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање „стари ратник“, односно војни ветеран.
 
Овај празник обележава се у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије у знак поштовања и сећања на борце пале за слободу отаџбине.

Повезане вести