Вежба Мешовите артиљеријске бригаде „Ватрени скок 2017”

Понедељак, 22.5.2017 | Обука

Завршним бојевим гађањем у оквиру тактичке вежбе „Ватрени скок 2017” на полигону „Пасуљанске ливаде”, припадници Мешовите артиљеријске бригаде окончали су покретно логоровање које је почело 15. маја.

Завршним бојевим гађањем које су извели у оквиру осмодневне тактичке вежбе „Ватрени скок 2017” на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде”, припадници Првог топовско-хаубичког дивизиона и Мешовитог ракетног артиљеријског дивизиона Мешовите артиљеријске бригаде из Ниша, окончано је вишедневно покретно логоровање припадника те јединице, које је почело 15. маја.

Вежбу су са главне осматрачнице пратили командант Копнене војске генерал-потпуковник  Милосав Симовић, чланови тима за спољну евалуацију из Команде Копнене војске, те резервне војне старешине општинске организације Резервних војних старешина Алексинац.

Припреме за вежбу и бојева гађања припадници Мешовите артиљеријске бригаде започели су два месеца пре доласка на вежбовну просторију. Најпре су у нишкој касарни „Мија Станимировић”, а потом и у околини Ниша и Алексинца, извели више тактичких увежбавања.

Период интензивне обуке окончан је осмодневним покретним логоровањем које се одвијало на потезу Ртањ – Интервидовски полигон „Пасуљанске ливаде”. Из матичне касарне „Мија Станимировић” из Ниша кренули су 15. маја.  Руководилац вежбе био је начелник штаба Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Дејан Новаковић.

Артиљерци су увежбавали заузимање елемената борбеног распореда, поседање ватрених положаја, рад по командама за гађање, премештање са једног на други положај, док су припадници 69. логистичког батаљона правовремено и редовно обезбеђивали исхрану, водоснабдевање, здравствену заштиту, техничку подршку...

Током боравка на полигону „Пасуљанске ливаде” припадници Првог топовско-хаубичког дивизиона су у оквиру тактичке вежбе на терену извели велики број вежбовних и испитних батеријских гађања и испалили више стотина пројектила — гађали су из уметнуте цеви 20 mm, а потом је изведено бојево гађање из хаубица 152 mm и топова 130 mm. Такође, припадници Мешовитог ракетног артиљеријског дивизиона су дејствовали из вежбовних уређаја за гађање на скраћеном растојању из лансера ракета самоходног четвороцевног 262 mm — ЛРСЧ 262 mm „оркан” и ракетама „пламен” 128 mm.

Ове године је, трећи пут заредом, у склопу покретног логоровања  интегрисана обука сталног и резервног састава и стални састав допунили су резервни официри, подофицири и војници. Поред тога, у саставу јединица стажирали су и кадети Војне академије на дужностима  командира водова, који ове године завршавају школовање и од којих ће неки бити распоређени у Мешовиту артиљеријску бригаду.

По завршетку артиљеријских бојевих гађања, командант бригаде пуковник Звонко Стојковић је рекао да су у склопу логоровања поставили неколико циљева –  да се њихове команде увежбају у руковођењу и командовању јединицама у току извођења борбених дејстава и да увежбају и провере оспособљеност јединица у извођењу борбених дејстава у сложеним метео, временским и земљишним условима.

– Од почетка покретног логоровања смо извели  низ тактичких увежбавања, тактичких вежби и наше команде и наших јединица, а са данашњом активношћу – извршењем артиљеријских  бојевих гађања, завршили смо циклус обучавања и постављених циљева и задатака логоровања. Веома сам задовољан реализованим активностима и задацима мојих јединица, а данашња гађања оцењујем веома високом врло добром оценом – истакао је пуковник Стојковић.

На успешно изведеним гађањима припадницима Бригаде честитао је генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Копнене војске, који их је обишао на положају Велика Брезовица.

– Поносан сам на све вас, од ваших команданата до задњег војника и кадета. Посебно  ми је драго што су данас са вама на полигону кадети и што почињу да осећају и да воле нашу Мешовиту артиљеријску бригаду. Господо официри, подофицири и војници, нисам ни сумњао да ћете гађати одлично. Желео сам да дођем овде са вашим командантом пуковником Стојковићем и да вам честитам, рекао је генерал Симовић.

– Никада не бисте постигли одличне резултате да не осећате артиљерију у срцу и души. То је наша највећа снага и одајем вам признање на томе и као човек и као официр. Хвала Богу да имамо такве војнике, официре и подофицире. Поносан сам на све вас који сте овде у строју – истакао је командант Копнене војске. 

Повезане вести