Обележен јубилеј Војног архива

Петак, 5.2.2016 | Актуелности

Поводом Дана Војног архива и 140 година његовог постојања, данас је у Дому Војске Србије одржана свечаност којој су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, бројни сарадници и пријатељи.

Војни архив баштини историјску грађу која је јединствен и незаобилазан извор за истраживање историје српског народа и државе. Четрдесет милиона архивских сведочанстава представљају културно добро од националног и светског значаја.

Државни секретар истакао је значај Војног архива, „чувара традиције српске војне историје“ који је „немерљив“.

– Наш задатак је да пронађемо адекватан смештај за Војни архив како бисмо архивску грађу као културно добро од изузетног значаја сачували од даљег пропадања, а ваш задатак је да радите вредно и марљиво као што сте и до сада радили, рекао је Нерић и поручио да „чувамо нашу историју и поносимо се њоме“.

Директор Војног архива пуковник Милорад Секуловић рекао је да се данашњи дан обележава у знак сећања на 5. фебруар 1876. када је у оквиру Главног ђенералштаба Указом кнеза Милана Обреновића, као претеча Војног архива, формирано посебно одељење са задатком да пише ратну историју, чува целокупну архиву и руководи ђенералштабном библиотеком.

– На овај начин утемељено је прво институционализовано бављење војном историјом у српској војсци и прво бављење архивистичком делатношћу у Србији. Поштовање традиције и обележавање значајних јубилеја из наше славне историје управо је оно што се не сме занемарити и заборавити, јер се, у супротном, занемаривање властите традиције завршава усвајањем туђе, нагласио је пуковник Секуловић.

На данашњој свечаности Војном архиву су додељене Војна спомен–медаља за изузетан допринос систему одбране и Плакета Војске Србије поводом обележавања јубилеја – 140 година рада.

Пуковнику Секуловићу Војну спомен-медаљу уручио је државни секретар Нерић, а Плакету генерал Драганић који је Војном архиву честитао „140 година савесног и одговорног рада према сопственој историји“.

Заступник помоћника министра одбране за политику одбране генерал-мајор Слађан Ђорђевић уручио је Плакету Министарства одбране Милици Бајић Ђого, уредници образовно-научног програма РТС-а, због изузетног доприноса за успешну реализацију заједничких пројеката а поводом обележавања јубилеја Војног архива и века од почетка Великог рата.

Поводом јубилеја, данас је премијерно приказан и филм „140 година Војног архива“, који је сниман у сарадњи са РТС-ом.

Будући да се данас прославља и Дан Института за стратегијска истраживања, који такође баштини традицију дугу 140 година, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић доделио је Плакету Војске Србије овом Институту, коју је директорки Института данас уручио генерал Јовица Драганић.

Повезане вести