Уручене војне споменице припадницима 63. падобранске бригаде

Уторак, 26.3.2019 | Обука

Поводом 20 година одбране од НАТО агресије на СР Југославију, у Нишу су данас уручене војне споменице припадницима некадашње 63. падобранске бригаде.

Министар Вулин: 63. падобранска – симбол отпора НАТО агресији


Славна 63. падобранска херојска бригада постала је симбол отпора НАТО агресији и не само њој. Где год и кад год је било тешко ту су били падобранци из 63. падобранске бригаде. Мало земаља може да се похвали таквим јунацима и таквом јединицом. Непрекинута традиција 63. је нешто што се у војсци познаје, веома цени и нешто на шта је читав српски народ веома поносан – изјавио је министар одбране Александар Вулин на уручењу војних споменица припадницима некадашње 63. падобранске бригаде поводом 20 година одбране од НАТО агресије на СР Југославију.

Истичући да је Србија поносна на сваког свог официра и војника, министар Вулин је рекао да „сви који су учествовали у одбрани од НАТО агресије заслужују нашу пажњу и поштовање. Они који су убијени у НАТО агресији заслужују да их се сећамо и да њихове породице знају да је држава ту и да брине о сваком од њих“.

– Ми смо кренули са доделом спомен медаља за учешће у одбрани од НАТО агресије са 63. падобранском. Она је наша елитна јединица. Она је јединица храбрих људи, јединица људи који су, без обзира да ли су у њеном активном саставу, увек спремни да прискоче у помоћ својој јединици и земљи. Кренули смо од 63. падобранске, а могли смо да кренемо и од било које друге херојске бригаде, јер свака наша бригада је била херојска, свака српска јединица је била елитна зато што су је чинили елитни људи – изјавио је министар одбране.

Он је истакао да „двадесет година од НАТО агресије јесте време и тренутак да се сетимо оних који нису са нама, али и да будемо бескрајно поносни на оне који јесу, на оне који су наставили да се боре, на оне који су сачували Србију слободном“.

– Србија се поноси сваким војником, сваким официром, сваким полицајцем, свима онима који су одбранили и очували земљу. Уосталом, ко може да каже где престаје народ, а где почиње војска. Били смо једно и остаћемо једно. Зато смо слободни – поручио је министар Вулин.

Сећајући се НАТО агресије извршене над нашом земљом 1999. године, без мандата Уједињених нација, командант Специјалне бригаде Копнене војске бригадни генерал Мирослав Талијан посебно је истакао отпор нашег народа и успех борбених операција наше Војске, а нарочито њених елитних састава – 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

– Наша држава, уз подршку поново васкрслих и насталих светских сила, и ових дана води одлучну битку да очува свој народ, наше православне светиње и све што је наше на Косову и Метохији. У тој борби и ми, на свој војнички начин учествујемо – поручио је генерал Талијан рекавши да признања која се додељују данас значе много, пре свега због погинулих припадника, којима најзад као народ и држава одајемо велику захвалност због борбе у којој нису жалили да дају своје животе.

Заменик командата Здружене оперативне команде и ратни командант 63. падобранске бригаде генерал-мајор Илија Тодоров рекао је да је војна споменица коју су добили припадници 63. падобранске бригаде још један доказ да се о њима мисли. Посебно је битно, нагласио је генерал Тодоров, да се погинули припадници јединице не забораве, као ни њихове породице и они који су били рањени.

– Додељивање овакве једне споменице само је доказ да је ова јединица велика, да о њој сви мисле и да наше врховно војно руководство придаје посебну пажњу када је у питању херојска јединица, 63. падобранска – истакао је генерал Тодоров.

За потпуковника у пензији Видоја Ковачевића, ратног начелника Штаба 63. падобранске бригаде и непосредног учесника борбених дејстава на простору Косова и Метохије 1999. године, у којима је био рањен, добијена војна споменица значи признање и част.

– После 20 година од зликовачког НАТО бомбардовања СРЈ, добили смо споменицу за учешће у борбеним дејствима 1999. године. Ово је за мене једно признање, част и знак да држава није заборавила своје борце који су дали себе за очување српства и СРЈ – рекао је Ковачевић.

Према речима пензионисаног потпуковника Милета Карановића, када је отаџбини било најтеже, припадници 63. падобранске бригаде оставили су своје срце и своју душу за њену одбрану.

– Сваком војнику, ратнику и ветерану је драго када се отаџбина сети њега. Ово је вероватно  требало да буде урађено пре више година, али је свакоме од нас драго када се то деси – истакао је Карановић.

На данашњој свечаности, одржаној у нишком Дому Војске, војне споменице породицама погинулих припадника 63. падобранске бригаде уручио је министар одбране Александар Вулин, а премештеним припадницима те бригаде споменице је уручио начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић. Пензионисаним припадницима бригаде војно признање уручио је заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, а припадницима 63. падобранског батаљона признање је уручио командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан.

Свечаности су присуствовали и државни секретар Александар Живковић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Повезане вести