Годишња конференција министра одбране о кључним резултатима рада у 2019. години

Недеља, 29.12.2019 | Актуелности
Година која је скоро иза нас била је динамична, тешка година, у којој смо се сусретали с бројним изазовима, година у којој је војска значајно унапредила своју борбену готовост, своје способности, опремање, материјални положај својих припадника, али и година у којој је војска показала да је спремна и способна да заштити своју земљу и свој народ, истакао је министар одбране Александар Вулин представљајући резултате рада Министарства одбране и Војске Србије у 2019. години на конференцији за медије, којој су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и остали чланови колегијума министра одбране.

— У тешким тренуцима, када смо били на ивици сукоба са шиптарским терористима на северу Косова и Метохије Војска Србије је у више наврата, у складу са наређењима свог врховног команданта, подигла борбену готовост на највиши ниво, показала апсолутну спремност и способност да испуни такво наређење, али важније од свега показала вољу, жељу, висок морал, техничку припремљеност и изнад свега показала спремност и решеност да чува и брани свој народ, где год и кад год је угрожен — рекао је министар Вулин на данашњој конференцији у Дому Војске Србије.
 
Он је истакао да су свим припадницима повећане плате за више од 18 процената у јануару и новембру и „да је то урађено у једној календарској години и години у којој инфлација скоро не постоји“. Увећана су и новчана примања свих војника, ученика и кадета, лица на стручном усавршавању, такође за више од 18 посто, што није била пракса до сада.
 
Министар Вулин упоредио је плате припадника Министарства одбране и Војске Србије 2008. и 2019. године. Тако су 2008. године официри просечно примали 567 евра, данас примају 768 евра просечно. Подофицири 361 евро раније, данас 542. Војници 273 тада, а данас 400 евра.
 
— Увећали смо, односно омогућили смо увећање основне плате за три процента за професионална војна лица која остваре 95 и више бодова на провери физичке способности. То значи да они који су најбољи добију увећање плате од три процента. Први пут се десило, залагањем Генералштаба, залагањем Војске, залагањем Министарства одбране, да се награђују најбољи — нагласио је министар Вулин и додао да ће онај који добије јединицу имати смањење плате, јер “војник, официр, не може, ако је здрав и физички способан, да има јединицу из физичке провере. Он мора и јесте узор, никако другачије”.
 
Министар Вулин је, такође, навео да су утврђени корективни коефицијенти за пилоте и летаче и да су изједначене плате пилота и летача у Војсци Србије са пилотима и летачима у Министарству унутрашњих послова.
 
— Никада се до сада то није изједначило. Због тога сте стално имали прелазе и незадовољства, а сада пилоти из МУП-а и Војске имају потпуно исте плате за посао који раде. То изазива и понос и задовољство наших припадника, а и задовољство припадника МУП-а, јер наравно да они желе да наши припадници буду задовољни. Ваздухопловство је сложен посао. Бити пилот и летач није ни једноставно, ни лако, ти људи морају да се чувају — истакао је Вулин, рекавши да се опремамо најсавременијим средствима и морамо да сачувамо људе који су у стању да их користе.
 
Министар одбране је на данашњој конференцији оценио да суштински и можда један од најснажнијих удара који је Војска Србије доживела у прошлости није био само у смањивању њеног броја или у смањивању њене технике. Најснажнији удар на Војску Србије био је укидање система који је бринуо о припадницима Војске Србије.
 
— Планским уништавањем тог система ви сте оставили војску без бриге државе и без бриге друштва, а то је најснажнији удар на Војску Србије. То је био најснажнији удар на њеног припадника. Купићете ви технику, купићете ви опрему, али ово се најтеже враћа и ово се најтеже спроводи. Ми се трудимо поново, као што видите  по овим бројевима, да поново вратимо систем који брине о припаднику Војске од момента када уђе у наш систем образовања па до пензије и после тога. Да зна да се о њему и о његовој породици брине сваког дана — истакао је министар одбране. 
 
Следећи пример повећане бриге за људе је да су први пут у Министарству одбране и Војсци Србије сви запослени осигурани 24 часа седам дана у недељи.
 
— Можда то некоме изгледа као мала ствар, али за припаднике војске, након дуго, дуго времена, деценија, чак није постојало ни за време ЈНА, то много значи. Ствари се мењају, мењају се на боље, ми хоћемо да наш припадник буде заштићен увек, и на радном месту и ван радног места. У свако време он је за наш припадник Војске, нема радног времена за припадника Војске, увек могу да добију позив свог старешине да је нека ванредна ситуација или неки разлог због ког је потребна асистенција Војске и они се увек одазову. Па када је тако, онда је ред да им кажемо да их чувамо и у слободно време и када нису у својим радним обавезама — рекао је министар Вулин и навео и остале примере бриге за људе.
 
— У  2019. години имали смо висок буџет, 101, 3 милијарде динара реализоване су 99,8 процената, што је за многа министарства скоро незабележено. То говори да сте у стању да планирате и да сте у стању да све што сте испланирали заиста и урадите и спроведете — нагласио је министар одбране и најавио веома висок буџет у наредној години, који изгледа да је номинално мањи, али је реално већи, јер је Министарство финансија на иницијативу Министарства одбране укинуло обавезно плаћање ПДВ-а на увоз добара за посебне намене.
 
После 10 година усвојене су Стратегија националне безбедности Републике Србије и Стратегија одбране Републике Србије, рекао је министар Вулин, наглашавајући да се свет променио, али, оно што је најважније, променила се и Србија.
 
— Србија је сада земља која има и економску и дипломатску и војничку снагу. Србија је земља која има снаге да брине о себи, да процењује своје окружење и да чува мир на читавом Балкану — истакао је Вулин.
 
Усвојене су измене и допуне Закона о Војсци Србије и то можда не значи много свим нашим грађанима, али припадницима Војске Србије значи веома много, рекао је Вулин и појаснио да је тиме омогућено да се врате чинови капетана прве класе и водника прве класе, повећана је старосна граница за пријем у професионалну војну службу официра до 45 година, подофицира до 40 година живота, изједначени су наши припадници са државним службеницима по броју дана годишњег одмора, омогућен је даљи развој војног школства кроз могућност увођења подофицирског образовања и кроз могућност превођења деце која заврше средњу војну школу у подофицирске чинове, затим брже унапређивање подофицира из статуса професионалног војника, као и пријем више људи из цивилства на бржи, непосреднији и једноставнији начин.

Ове године решено је 535 стамбених питања припадника Министарства одбране и Војске Србије, а Фонд СОВО је корисницима војне пензије поделио 16 станова и још 116 кредита за стамбено збрињавање.
 
Говорећи о опремању новим средствима наоружања и опреме министар Вулин је истакао да ће ова година бити запамћена по убрзаном и интензивном опремању.
 
— Наше Ратно ваздухопловство данас је без сумње једно од најснажнијих у региону. Поред авиона МиГ-29 на кога смо бескрајно поносни, после 25 година набавили смо нова средства. Четири борбена хеликоптера Ми-35М. Никада то нисмо имали у ваздухопловству, у редовима РВиПВО, никада није било оваквих борбених хеликоптера, а сада их имамо — истакао је министар Вулин и нагласио да су ове године стигла и три нова борбено-транспортна хеликоптера Ми-17, уз два нова која имамо од раније.
 
— Стигло је и пет вишенаменских хеликоптера Х-145М, Ербасових хеликоптера, најбољих у својој класи. Наши пилоти веома су задовољни њиховим перформансама, баш као што су веома поносни на Ми-35 и Ми-17. У оквиру војнотехничке помоћи Белорусије преузели смо власништво над четири авиона МиГ-29 и у току је њихов ремонт и модернизација. Укупно смо обновили ресурсе 10 авиона „орао“, а број ће и даље расти. У току су модернизације МиГ-29, авиона „орао“ и Г4 — навео је министар одбране и додао да је до сада стигло 10 возила БРДМ2МС од укупно 30 из донације Руске Федерације, а очекује се испорука 30 тенкова Т-72Б12 такође из донације РФ. Добили смо 40 тешких инжињеријских и других специјалних возила испоручених у оквиру донације НР Кине. Настављамо с опремањем пешадијских јединица новом генерацијом опреме по пројекту 1500+, а то је заштитна балистичка опрема, стрељачко наоружање и нишанска осматрачка оптоелектронска средства.
 
Како је истакао министар одбране, ове године остварен је рекорд у увођењу нових средстава у наоружање и на томе честитао запосленима у Сектору за материјалне ресурсе, Војнотехничком институту и Одбрамбеној индустрији Србије.
 
— Увели су 49 нових средстава наоружања и војне опреме из домаћег развоја. Војнотехнички институт је направио 25, Одбрамбена индустрија Србије 12, а 12 је већ у нултим серијама. Питате се да  ли су те бројке важне. Ако ВТИ, који је до пре неколико година био скоро уништен и пред гашењем, може да да највећи број нових средстава из свог развоја и своје памети, онда то говори да смо на путу развоја и унапређења те најзначајније војнотехничке установе. Војнотехнички институт је имао ноћи у којима су им из Министарства одбране стизала наређења, 2006. године ако се не варам, да се преко ноћи отпусти 400 инжењера, од 800 или 900. Никада се нисмо опоравили од тога. Инжењери који су остали на улици створили су читаву приватну индустрију и све ово приватно што видите, све су то инжењери из ВТИ-а, или су отишли у иностранство. Ми смо прошле године примили око 70 инжењера, а тада смо отпустили 400. Дуг је пут нашег опоравка и неће то ићи брзо. Сада више није проблем ни новац, обезбедили смо новац и за стимулације инжењера, за стипендије неких будућих инжењера и стручњака, али су проблем људи — борба на тржишту. Са вама се сада бори читав свет спреман да плати колико год хоћете за знање и памет наших инжењера - рекао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, тежишни задаци су и модернизација тенка М-84, борбеног возила пешадије М80, хаубице „гвоздика“ калибра 122мм, система „огањ“ и хеликоптера „газела“.

Он је нагласио да се водило рачуна да сваки професионални припадник Војске Србије има три комплета униформи — два комплета М10 и један комплет М93, да има нове чизме и летње и зимске, што до сада никада није било.
 
Министар Вулин је рекао да је за Војску Србије велики и важан догађај поновно формирање 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције, које су биле угашене 2006. године.
 
— Са ранга батаљона подигли смо ове две славне, херојске, ратне јединице на ниво бригаде, на ниво са кога никада није ни требало да буду померане и смањене. Њихова славна ратна прошлост није смела бити оправдање да буду кажњени и ражаловани — поручио је министар Вулин и додао да су те јединице Војске Србије враћене да буду бригаде не само због исправљања историјске неправде према њима, већ и због тога што су нам, у складу са стратегијом Војске Србије и стратегијама националне безбедности и одбране, потребне снажне, моћне, обучене, опремљене и високо мобилне јединице.
 
Попуњавање тих јединица до нивоа бригада не може догодити преко ноћи, рекао је министар, али да се до јуна 2020. године може очекивати њихово потпуно преформирање.
 
Војска Србије поново излази на своје границе и чува своју територију у највећем могућем обиму, поручио је министар Вулин, најавивши поновно формирање јединица Војске Србије у Лозници и Прибоју, као и повећање степена развоја јединице у Куршумлији.
 
Говорећи о штети која је у прошлости начињена непрекидном централизацијом, укидањем и смањивањем ауторитета командовања, министар Вулин је рекао да ће она бити исправљена давањем већих овлашћења командантима видова и бригада да самостално одлучују о пријему цивилних лица у своје јединице и о пружању услуга из својих надлежности.
 
Јачање оперативне способости Војске Србије један је од примарних задатака, наглашава министар Вулин. У 2019. години реализовано је 144 вежбе команди и јединица нивоа батаљона и виших јединица, реализована је обука 1.071 војника на добровољном служењу војног рока, изведено 66 стационарних логоровања јединица Војске Србије на којима је учествовало више од 8.000 припадника Војске Србије и реализовани бројни курсеви и обуке.
 
— Реализовали смо обуке и курсеве за 4.500 лица из резервног састава у командама и јединицама Војске Србије и 704 лица преко 30 година. Одзив је био 96%. Сетићете се, то је она резерва коју су толико нападали, и ја сам био део те резерве, а то су лица старија од 30 година која нису служила војни рок. Дали смо могућност да се они, а и ја са њима, припреме за служење својој земљи у часу потребе. После све кампање, исмејавања, вређања, потцењивања, 96% позваних људи се одазвало, напустило своје породице и послове и у том тренутку дошло да научи нешто што није научио у годинама које су претходиле. Поносан сам на те људе, баш као што сам поносан и на то да се више од 70% позваних лица увек одазове на позиве своје војске да оде у резерву или на неку вежбу — рекао је министар Вулин.
 
Војска Србије ће се припремати, снажити, јер само када је Србија јака и има јаку војску, мир на Балкану је дуготрајан и известан, рекао је министар одбране и подсетио на неке од најзначајних вежби које је војска реализовала у 2019. години, међу којима су прикази способности „Слобода 2019“ и „Одбрана слободе“, здружена тактичка вежба са бојевим гађањем „Бегеј 2019“ и експериментална вежба подржана рачунарским симулацијама „Пионир 2019“.
 
Међу 43 међународне војне вежбе министар је истакао вежбе „Словенски штит 2019“, „Словенско братство 2019“, „Платинасти вук 2019“, Вежбу Западног војног округа у Руској Федерацији и „Платинум Лион 2019“ у Републици Бугарској.
 
У оквиру међународне војне сарадње реализовано је 1.187 активности. Осим донација Руске Федерације и Белорусије, уговорено је осам донација од 79.731.000 долара укупно, од тога Народна Република Кина 75.000.000 долара, САД 4.531.000 долара, Република Кореја 200.000 долара.
 
— Трудимо се да сарађујемо са свима, потпуно смо отворени за сваку сарадњу и све оно што је у интересу Војске Србије за нас је добро и прихватљиво. Састао сам се са министром одбране Руске Федерације три пута, са министром одбране Кине два пута, Белорусије шест пута, Чешке, Мађарске, Турске, Грчке, Кипра, Француске, Уједињених Арапских Емирата, Норвешке, Ирана, Уганде. Два сусрета сам имао са потпредседником Централне војне комисије Народне Репблике Кине, од тога је генерал Џанг један пут био у посети нашој земљи, што је највиша војна посета у историји наших војно-војних односа. Имали смо 33 састанка са високим делегацијама из иностранства и 23 састанка са амбасадорима и шефовима представништва разних међународних организација — рекао је Вулин.
 
— Увек смо водили рачуна да је политика Србије политика војна неутралност. У 2019. години имали смо две вежбе са ОДКБ, три вежбе са НАТО, шест војних вежби са Руском Федерацијом и још шест војних вежби са САД. Водимо рачуна о војној неутралности, али водимо рачуна и да учимо од оних од којих имамо и можемо шта да научимо и због тога сам поносан што ћемо идуће године први пут имати вежбу са специјалним јединицама Народноослободилачке армије Кине — рекао је министар одбране.
 
Он је подсетио да је у девет мултинационалних операција, пет под командом Уједињених нација и четири под командом Европске уније, током 2019. године ангажовано 589 припадника Министарства одбране и Војска Србије.
 
Говорећи о улагањима у инфраструктуру и заштити материјалних средстава којима Војска рапослаже, министар Вулин је рекао да је после 20 година на аеродрому у Нишу изграђен хангар са аукумулаторском станицом за хеликоптере. Најсавременији услови попут оних у Нишу биће обезбеђени и на војно-цивилном аеродрому „Морава“ код Краљева, као и за смештај припадника  Специјалне бригаде у Панчеву, најавио је министар Вулин и додао да ће бити изграђени хангар за смештај ваздухоплова на аеродрому у Батајници, уређен објекат за ремонт средстава везе и електронике у ТРЗ „Чачак“ и уређен објекат за смештај кадета на Војној академији.

Одбрамбена индустрија Србије остварила је извоз наоружања и војне опреме у 2019. години око 430 милиона долара и 14 милиона евра сопствених инвестиција у производне капацитете. Укупан број запослених и радно ангажованих људи у одбрамбеној индустрији износи 12.069, што је за 34 процента више него 2012. године — истакао је министар Вулин.
 
Министар Вулин је истакао да је војно здравство важан део система, који брине не само о војним лицима, и да је у војно-здравственим установама реализовано више од милион прегледа, од чега 824.000 војних и 282.000 прегледа цивилних лица. На болничком лечењу у војним здравственим установама било је 30.000 људи, од чега 11.904 војна лица и 18.800 цивила.
 
У стални радни однос примљено је 406 лица, што се није десило од како је основана Војномедицинска академија. Он је потврдио да се Војномедицинска академија непрекидно унапређује и да сваке године уводи нове методе лечења.
 
Министар Вулин је на конференцији говорио и о војном образовању и поручио да „враћамо војску војсци“.
 
— Променићемо план и програм, мењају се настава и називи, самим тим мења се и оно што ће кадети учити. Они који заврше Војну академију неће бити „менаџери одбране“ — поново ће бити официри. Не припремамо ми кадете за то да једног дана напусте војску и раде као цивили, већ их припремамо да свој животни век проведу као официри — што они јесу и што су изабрали — истакао је министар Вулин.
 
Министар одбране истакао је да је већ 90% средњих школа реализовало планове за оспособљавање ученика за одбрану земље.
 
Министар одбране је истакао да је Војска Србије била ангажована где год и кад год је била потребна помоћ цивилним властима и локалном становништву на отклањању последица елементарних непогода, као што су и сада припадници Војне полиције и Тима за трагање и спасавање ангажовани у акцији проналажења отете девојчице и њеног отмичара.
 
Министар одбране навео је да смо ове године низом активности обележили 20. годишњицу одбране од НАТО агресије на Савезну Републику Југославија. Тим поводом приређена је мултимедијална изложба „Одбрана 78“.
 
— Да покажемо како смо се бранили и како смо страдали. И да пустите и сузу када уђете у дечију собу где ћете видети слике, имена и чути смех наше побијене деце — рекао је министар одбране и потврдио да су многи странци који су обишли изложбу били рањени дубоком болом и тугом.
 
Министар Александар Вулин је подсетио да су са Радио-телевизијом Србије снимљени и приказани документарно-играни филмови о биткама на Кошарама и Паштрику током 1999 године.
 
— Нема никога данас међу нама ко не зна за Кошаре и Паштрик. А да ли је знао пре четири, пет или седам година? Шта је било на Кошарама и на Паштрику и шта то заправо значи. Дали смо све од себе и успешно смо то урадили, па је Србија упознала своје јунаке, као што је упознала и борбе и битке, и шта се тамо заиста дешавало. Видело је то осам и по милиона гледалаца — рекао је министар одбране и додао да је досад објављено и 12 књига у едицији „Ратник“, у којима су најзначајнији команданти и учесници у ратним дејствима током НАТО агресије дали своје виђење тих догађаја.
 
Министар одбране истакао је важност спорта у војсци и да је као подстицај формирана Спортска јединица.
 
— На Светском војном првенству у Кини освојене су три бронзане медаље и оборено осам рекорда Министарства одбране и Војске Србије. Међутим, није толико важан број освојених медаља, важно је победити себе, свој лични рекорд и рекорд Министарства одбране и Војске Србије, а то значи да сте дали све од себе — закључио је министар одбране говорећи о резултатима рада Министарства одбране и Војске Србије на данашњој конференцији за медије.

Повезане вести