Председник Вучић: Задовољан сам што смо за кратко време, у последњих пет година, успели после тешких реформи да много обновимо и урадимо

Недеља, 9.2.2020 | Из јединица
— Честитам министру одбране и начелнику Генералштаба на томе што су их Американци померили, односно српску војску ставили на 65. место по снази наше ватрене моћи у свету. То је, негде, и било очекивано. Било је то тешко, јер Хрватска има страховито снажну војску, тако да сам задовољан што смо за кратко време, у последњих пет година, успели после тешких реформи, да много обновимо и урадимо — истакао је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, који је са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, ненајављено посетио припаднике Војске Србије у касарни „Топчидер“ и са њима ручао у војничком ресторану.

— Задовољан сам што видим да људи имају најмање два до три пара чизама, комбиновано летњих и зимских и верујем да ћемо до краја јуна, до Видовдана успети да обезбедимо да сваки војник има четири пара чизама, кожне, два пара плитких и још једне које су комбинација коже и платна. Радићемо на даљој балистичкој заштити наших војника, узећемо панцире, све то прави наш „Јумко“ и наше фабрике производе, радићемо и на томе да чарапе имају бољи састав, да би се избеглa појава обољења. Сада радимо нешто што је виши стандард да би били опремљенији — нагласио је председник Вучић.

Кључна ствар, оценио је председник Вучић, су плате припадника Војске Србије.

— Мислим да су геренали, пуковници и потпуковници задовољни. Проблем су нам војници, и плате војника. И те плате су мале, између 44.000 и 45.000 динара и те плате морамо да повећамо, и мислим да се генерал Мојсиловић неће љутити ако те најниже плате будемо увећали, јер заставник сада има основну плату око 64.000 — нагласио је председник Вучић, додајући да ће о којем се проценту ради бити речи касније, али да би морало да плате једнократно повећамо до нивоа заставника код подофицира и до нивоа капетана код официра, а посебно за војнике како би имали већи број војника и бољу попуњеност јединица, нарочито када је реч о Београду и Војводини.

Председник Вучић је истакао да имамо све више оружја, а да се и у јединици у Топчидеру припадници припремају за преузимање борбеног оклопног возила „милош“.

— Стање је много боље него што је било, али може и мора да буде још боље. Посебно морамо да убрзамо изградњу станова за војнике, да људи виде да имају гарантовану будућност за себе и за своје породице и да се превазиђу сви бирократски проблеми и у Влади и у локалним самоуправама — нагласио је председник Вучић и додао да ће се на томе инсистирати и да се нада да ћемо у томе бити још успешнији.

Говорећи о резултатима у претходном периоду, председник Републике је подсетио да су повећане плате припадницима Министарства одбране и Војске Србије, унапређена је обученост припадника Војске Србије, као и да је купљено 19 нових хеликоптера „до зуба“ наоружаних, као и ракетни систем „панцир“.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, на крају посете касарни „Топчидер“ још једном је честитао на труду министру одбране и начелнику Генералштаба Војске Србије, као и свим припадницима Војске Србије и пожелео им добру и мирну годину, „да раде још више и да се увежбавају још боље“, да имају бољу опрему и буду још снажнији следеће године и да можемо да се похвалимо даљим напретком наше Војске и бољим животним стандардом припадника Војске и њихових породица.

Председник Вучић је изразио задовољство ручком који је данас послужен у војничком ресторану у касарни „Топчидер“, а реч је о војничком пасуљу. Пре него што се придружио у ресторану припадницима Гарде, Петог батаљона војне полиције и Команде за обуку, председник Вучић је са њима разговарао о животу и раду у њиховим јединицама.

Повезане вести