Генерал Мојсиловић примио дужност начелника Генералштаба

Уторак, 18.9.2018 | Активности НГШ

Свечаност поводом уручења указа председника Републике Србије и примопредаје дужности начелника Генералштаба Војске Србије одржана је данас у Великој ратној сали Старог Генералштаба у Београду, у присуству министра одбране Александра Вулина.

Министар Вулин: Војска Србије следи свог врховног команданта


После свечаног дочека министра одбране и интонирања химне Републике Србије, прочитани су и уручени укази председника Србије о престанку професионалне војне службе генералу Љубиши Диковићу и постављењу на дужност начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, као и укази о постављењима и унапређењима официра Војске Србије.

Министар Вулин честитао је, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије, свим унапређеним и новопостављеним официрима и официрима који на лични захтев напуштају професионалну војну службу.

– Војска Србије са захвалношћу доживљава напоре и подршку врховног команданта Војске Србије Александра Вучића да буде опремљенија, сигурнија, да имамо веће плате, дневнице, да добијамо станове, да нас опреме бољим и модернијим средствима и, изнад свега, његов искрени, одлучни рад да Војска Србије буде вољена и поштована као што заслужује. Генерал Мојсиловић, као и сви ми, следиће политику врховног команданта, политику војне неутралности, очувања интереса Србије и српског народа, политику заштите српског народа без обзира где он живи, политику снажне и моћне Србије која зна где су јој интереси и која је за њих спремна да се бори, поручио је министар Вулин.

Како је истакао, „данас испраћамо великог војника и дочекујемо великог војника“.

– Генерал Диковић, ратник, командант, човек који је мислио и волео своју војску. Он је човек који је свих ових година успешно водио Војску Србије и данас је оставља у значајно бољем стању него што је затекао. Војска се променила, и то на боље. Генерал Диковић је био уз своју земљу са свима вама, у тешким и најтежим временима, и то ће бити и даље. Војска Србије овим показује да уме да цени и поштује сваког свог војника, а како да не цени и не поштује свог првог војника. Тако се понаша велика војска, каква Војска Србије јесте и велика држава и велики народ, какви Србија и српски народ јесу. Било је и тежих времена, али није било времена када смо се одрицали своје војске и људи. Заувек су прошла времена у којима се Војска Србије и држава Србија одрицала оних који су је бранили, хранили, били са њом и уз њу у тешким временима. Ова држава се неће одрећи ниједног свог војника, официра, а како онда да се одрекне свог првог војника и првог официра. Генерал Диковић је провео живот служећи својој војсци и својој држави, служећи идеји о војсци и држави. На нама је да наставимо баш тим путем – Војска Србије јача, опредељенија, сигурнија, која се поноси својом прошлошћу и с поуздањем гледа у своју будућност, рекао је министар одбране и додао да „сваки војник заслужује поштовање, а посебно онај који је војску свих ових година водио“.

Према речима министра Вулина, војни позив није посао као сваки други, већ мисија којој се човек трајно и доживотно обавезује да докле год постоји, и у каквом год статусу био, служи својој и држави.

– Војник се рађа, војник се не постаје. Данас дочекујемо новог начелника Генералштаба. Генерал Мојсиловић био је уз своју земљу, учествовао у сваком њеном тешком дану – од командира тенка до генерала. Тако и треба и тако заслужује прави војник који ће да води своју војску. Од њега очекујемо да једног дана, када он буде предавао своју значку, остави војску бољом него што је затекао – уређенију, бројнију, наоружанију. Али војску високог морала, спремну да испуни сваки задатак и војску која зна куда иде и одакле је пошла, поручио је министар Вулин и додао да пред нама „нису ништа лакша и боља времена и да су пред Војском Србије времена са више изазова, претњи, времена у којима ће наша снага и одлучност често бити стављани на испит“.

– Војска Србије је најпоштованија и највољенија институција у нашем народу и није то постала указом ни наређењем. Она је то постала захваљујући труду и раду генерација сваког војника Војске Србије. Зато што се на вас можемо угледати, зато што имена сваког од вас с поносом можемо приказати и изговорити пред сваким грађанима ове земље, можемо да кажемо да се зато Војска Србије воли. Војска Србије ужива поверење државног руководства, своје земље, свог народа, с правом и са заслугом, закључио је министар Вулин.   

Генерал Диковић је, после потписивања записника о примопредаји дужности, предао прелазну значку начелника Генералштаба генералу Мојсиловићу, а потом је генералу Диковићу министар Вулин уручио Златну плакету Министарства одбране и значку начелника Генералштаба Војске Србије у трајно власништво.

Генерал Мојсиловић је захвалио председнику Вучићу и министру Вулину на указаном поверењу за постављење на дужност начелника Генералштаба Војске Србије.

– Размишљајући о новој дужности, потпуно сам свестан данашњице, укупне комплексне ситуације, не само на глобалном нивоу, свестан сам изазова у региону и ризика у Србији, одговорности које са собом носи функција и дужност начелника Генералштаба и у потпуности свестан потребе да правовремено наставимо све започете процесе у систему одбране, посебно у погледу опремања, модернизације Војске Србије, које су до сада с већим успехом водили врховни командант, министар одбране и досадашњи начелник Генералштаба. Посебно сам охрабрен чињеницом да напори који се улажу од стране највишег државног руководства почињу да дају резултате и утичу на укупно јачање способности Војске Србије, рекао је генерал Мојсиловић.

Досадашњи начелник Генералштаба генерал Диковић захвалио је, такође, председнику Србије и врховном команданту Војске Србије, као и министру одбране на досадашњој сарадњи, а свим унапређеним и новипостављеним официрима честитао и пожелео успех у даљем раду.

– Србијо наша, грађани Србије, будите срећни што имате овакву војску, а, војско, још снажније чувајмо Србију и њене грађане. Захвалан сам министру Вулину на разумевању, подршци, на напорима које улаже да се јачање наше војске види на дневном нивоу, да тиме оснажи и његова и наша настојања, јер сам сигуран да ће наша војска у кратком временском периоду бити знатно боља под његовим руководством и под командом генерала Мојсиловића, коме честитам на пријему ове одговорне и часне дужности. Одлазим срећан и богат у души, јер сам служио Србији. Ја сам увек ту, за своју отаџбину, за нашу војску, без штапа а и с њим, поручио је генерал Диковић.

Повезане вести