Уручена одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије

Уторак, 23.4.2019 | Култура и традиција

Поводом Дана Војске Србије, изасланик председника Републике Србије генерални секретар председника Никола Селаковић уручио је данас одликовања из надлежности председника припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Поводом Дана Војске Србије, изасланик председника Републике Србије генерални секретар председника Никола Селаковић уручио је данас одликовања из надлежности председника припадницима Министарства одбране и Војске Србије у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Уручењу одликовања за изузетне заслуге и постигнуте резултате у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Указима председника Републике, поводом Сретења – Дана државности Србије, одликовано је 93 припадника Министарства одбране и Војске Србије, сребрном медаљом за заслуге 37 припадника и златном и сребрном медаљом за ревносну службу 56 припадника.

Такође, указима председника Републике поводом 23. априла – Дана Војске Србије одликовано је 80 припадника Министарства одбране и Војске Србије, сребрном медаљом за заслуге 27 припадника и златном и сребрном медаљом за ревносну службу 53 припадника.

Честитајући награђенима у име председника Републике и Врховног команданта Војске Србије, изасланик председника Селаковић подсетио је на историјски значај дана који се обележава као Дан Војске Србије, који је установљен у знак сећања на изузетно важан датум који је био прекретница на путу Србије до коначне слободе.

– Упркос сталним сукобима са немерљиво јачим непријатељима, унутрашњим нестабилностима и кризама, за два века постојања обновљене модерне српске државе, успели смо да створимо више него импресивне резултате. Од устаничке Србије у којој, готово да није било писмених људи, дошли смо до модерне земље која има десетине универзитета, од неорганизоване устаничке војске, данас имамо високо професионалну и опремљену модерну војску. Међу првима у Европи донели смо свој Устав и Грађански законик, као темеље и гаранције правног поретка права и слобода – нагласио је Селаковић додајући да су наши успеси и већи јер смо успели да се опоравимо више пута након разарања наше земље.

Према његовим речима, свих тих резултата не би било да се група наших предака, српских сељака жељних слободе и одлучних да се за њу изборе нису одважили да у ту борбу крену.

– Данас се сећамо тих великих подвига, знајући да је управо то памћење залог за нашу будућност и будућност наше деце. Својим несебичним залагањем и пожртвовањем, српска војска је у претходним вековима небројено пута одбранила стечену слободу и самим тим омогућила развој наше државе и нашег народа у миру. Тиме је трајно стекла епитет једне од најугледнијих институција српске државе и српства уопште. Министарство одбране и Војска Србије су у протеклој години, у периоду великих изазова пружили пуну подршку јачању мира, безбедности и стабилности у Републици Србији и читавом региону. Без икакве сумње, припадници Министарства одбране и Војске Србије наставиће као и до сада са професионалним и одговорним извршавањем задатака – нагласио је Селаковић додајући да у томе неће изостати ни помоћ наше државе, као што није изостала ни у претходном периоду. Многи млади људи који желе да обуку униформу, додао је он, знак су поверења  не само у нашу војску, али и у државу.

Изасланик председника Селаковић истакао је наша Војска умногоме доприноси не само безбедносном, него и научном, технолошком, као и сваком другом напретку Републике Србије и читавог нашег друштва.

– Зарад напретка Србије, зарад боље и извесније будућности, позивам вас у име председника Републике и врховног команданта Александра Вучића, на оно на шта и он позива сваком приликом – на јединство, на саборност, у тежњи за бољим привредним напретком и даљем очувању интегритета наше Србије – поручио је изасланик председника Селаковић.

Међу припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су, поводом Дана Војске Србије награђени је и потпуковник Зоран Милинковић из Управе војне полиције Генералштаба.

– Драго ми је дан сам данас овде међу одликованим колегама из система. Ова награда за ревносну службу ми веома ми значи као признање за рад у Војсци Србије током свих ових година и надам се да ћемо нашим радом и убудуће оправдати добијена одликовања – истакао је потпуковник Милинковић.

Заставник Драган Тимотијевић из Другог центра за обуку у Ваљеву одликован је сребрном медаљом за заслуге у области безбедности.

– Много ми је драго што сам данас овде међу осталим награђеним припдницима. Трудићу се у наредном периоду да оправдам поверење које ми је указано овим одликовањем и да будем пример колегама из своје јединице – истакао је заставник Тимотијевић.

Сребрна медаља за ревносну службу данас је уручена и војном службенику Бранкици Поткоњак-Лукић из Управе за стратегијско планирање.

– Добити признање од председника Републике, врховног команданта Војске Србије, изузетна је част и рекла бих привилегија – нагласила је она додајући да је то, пре свега, признање за дугогодишњи више од три деценије професионалног и одговорног рада у систему одбране, али и додатна стимулација за задатке који предстоје у наредном периоду.

Повезане вести