Генерал Мојсиловић са делегацијима АРЈ за ПВД и АБХ службе

Четвртак, 27.9.2018 | Активности НГШ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић примио је данас делегације артиљеријско-ракетних јединица за ПВД и АБХ службе.

Поводом предстојећих празника, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић примио је данас у Београду делегације артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства и атомско-биолошко хемијске службе Војске Србије.

Делегације рода АРЈ за ПВД и АБХ службе предводили су командант 250. ракетне бригаде за ПВД пуковник Тиосав Јанковић и командант Центра АБХО потпуковник Сибин Динчић, а пријему у касарни „Бањица 2“ у Београду присуствовао је и начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) пуковник Саво Иришкић.

Дан атомско-биолошко-хемијске службе – 28. септембар слави се у спомен  на дан када је, 1932. године, на основу Уредбе министра војске и морнарице Краљевине Југославије, у Крушевцу почело формирање Барутанског батаљона у оквиру Завода „Обилићево“. То је била прва регуларна јединица противхемијске заштите.

Дан  артиљеријско-ракетних  јединица  за  противваздухопловна  дејства  –  30. септембар слави се у знак сећања на дан када је, 1915. године, артиљерац Радомир Рака Љутовац са положаја на Метином брду ватром из топа оборио немачки авион из групе ваздухоплова који су бомбардовали Крагујевац. Било је то прво обарање непријатељског авиона противавионским топом у Србији.

Повезане вести