Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Недеља, 11.11.2018 | Култура и традиција

Изасланик председника Републике Србије генерални секретар председника Никола Селаковић, у пратњи гп Милана Мојсиловића и гм Душка Жарковића, положио је венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

Изасланик председника Републике Србије генерални секретар председника Никола Селаковић, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајора Душка Жарковића, уз највише државне и војне почасти, положио је ловоров венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали, поводом Дана примирја у Првом светском рату – 11. новембра.
 
Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Управе Војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић, учествовала је данас у државној церемонији поводом Дана примирја – 11. новембра.
 
Уз пуне војне и државне почасти, централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, у име Владе Републике Србије, предводио је потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
 
Церемонији код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, која представља чин одавања почасти припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог светског рата, присуствовали су и представници Града Београда, амбасадори и изасланици одбране акредитовани у Србији, удружења опредељена за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.
 
Ловорови венци положени су и код савeзничких војничких гробаља из Првог светског рата - на гробљу Комонвелта, код Спомен костурнице руских војника страдалих у Првом светском рату и на Француском војничком гробљу.
 
Дан примирја у Првом светском рату обележава се у читавом свету државним манифестацијама у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у 11 часова на снагу ступило примирје у Првом светском рату.
 
Република Србија се са поносом и пијететом сећа стотина хиљада цивила и ратника, невино и јуначких пострадалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током рата.

ФОТО: ТАНЈУГ

Повезане вести