Прослава Дана речних јединица и Дана Речне флотиле

Понедељак, 6.8.2018 | Култура и традиција

У Новом Саду је данас одржана свечаност поводом обележавања Дана рода речних јединица Војске Србије и Дана Речне флотиле.

Изасланик председника Републике Србије и министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом обележавања Дана рода речних јединица Војске Србије и Дана Речне флотиле на броду „Козара“ у луци Нови Сад.
 
Честитајући празник, министар Вулин је истакао да сваки од видова и сваки од родова наше Војске заслужује да буде подједнако развијен и заслужује да се у њега уложи.
 
– Људи који чине Речну флотилу су људи који су били ту и у најтежим временима, које смо сви запамтили по храбрости и пожртвованости за време катастрофалних поплава, али и људи који својом упорношћу и својом пожртвованошћу обезбеђују да и овај део наше територије, да и овај део земље Србије буде сигуран, заштићен и да буде слободан. Слобода је највиша вредност и не постоји ништа што може да се пореди са слободом. А без Војске Србије ни слободе не може бити и неће бити – поручио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, свака земља која није у стању да обезбеди снажан одговор било ком агресору, не може да се нада да ће сама одлучивати о себи.
 
– Зато ћемо наставити са улагањем и у Речну флотилу, наставити са модернизацијом наше флоте, са наоружавањем наше флоте, са стварањем наших пловила која сада, након ових промена нису само миноловци, него су и вишенаменски. Учинићемо све да се наша флотила даље развија, али да се побољша и материјални положај припадника и овог рода, али и свих припадника наше Војске. Од повећања плата, повећања дневница, стамбене изградње резервисане за њих, па и до другачијег односа читавог друштва према припадницима Војске Србије – поручио је министар Вулин додајући да су то све ствари које значајно мењају положај наших припадника и њихових породица.

Министар Вулин је истакао да су они ту да обезбеде мир и слободу, али ми смо зато ту да обезбедимо њима и њиховим породицама да живе сигурно и да осећају поштовање и пажњу од своје државе, какву и заслужују.
 
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је празник свим припадницима Речне флотиле и захвалио на свему ономе што раде за грађане тог града, али и целе земље. Они су, додао је он, гаранти одбране мира и слободе, коју смо ми плаћали најскупље у многим ратовима које нисмо изазвали, него су нам били наметнути. Градоначелник Вучевић је најавио и да ће у веома кратком периоду бити припремљена локација за изградњу станова за припаднике служби безбедности у Новом Саду.
 
Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић истакао је да и ове године Речна флотила прославља свој Дан и Дан рода речних јединица, подсећајући да од 1915. године до данас Речна флотила извршава многобројне задатке на рекама, каналима и језерима и да је са својим пловним, понтонирским, ронилачким и амфибијским јединицама оспособљена за извршавање задатака у све три мисије Војске Србије.
 
Данашњу свечаност обележио је и дефиле бродова и средстава понтонирских јединица, а обележавању празника присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, бивши команданти и многобројни гости.
 
Припадници Речне флотиле обележавају Дан речних јединица и Речне флотиле као сећање на 6. август 1915. године када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац Јадар, чиме је отпочела историја српске Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије.

Биљана Миљић

Повезане вести