Вежба специјалних јединица Србије и Грчке

Петак, 25.5.2018 | Обука

На стрелишту „Шуматовац“ код Алексинца данас је одржана комбинована тактичка вежба Falcon 18, на којој су учествовали припадници специјалних јединица Војске Србије и оружаних снага Републике Грчке.

На стрелишту „Шуматовац“ код Алексинца данас је одржана билатерална комбинована вежба тактичког нивоа Falcon 18, на којој су припадници специјалних јединица Војске Србије и оружаних снага Републике Грчке демонстрирали врхунску ватрену оспособљеност и способност да ефикасно изврше задатке противпобуњеничке борбе уз употребу специјалног десанта. 

Вежби су присуствовали командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић, начелник Директората за оперативне послове оружаних снага Републичке Грчке пуковник Георгис Папагеоргиу, војни изасланик Републике Грчке у Србији пуковник Антониос Пателис и други гости.

Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић је похвалио учеснике вежбе за одличан и синхронизован рад на терену.

– Кроз овакве активности се размењују искуства и можемо да видимо како то раде исте или сличне јединице у окружењу и свету,  можемо да учимо од њих, али и да преносимо знања припадницима оружаних снага пријатељских земаља – истакао је генерал Величковић. 

Представник оружаних снага Републике Грчке на вежби пуковник Георгис Папагеоргиу је изразио задовољство због успешне организације вежбе и исказане обучености и морала код свих учесника на вежбовним активностима.

Изведена вежба је осмишљена да развије и унапреди борбену способност и увећа интероперабилност између Грчке војске и Војске Србије. На вежби се могло видети више сегмената, обједињених у целину, попут падобранског скока, блокаде рејона, хеликоптерског десанта уз помоћ ужета, противпобуњеничке борбе и борбе у урбаној средини. Припадници два мешовита тима Војске Србије и оружаних снага Републике Грчке су током вежбе прецизно погодила свих 58 циљева и доказали да су у потпуности оспособљени за реализацију специјалних задатака

Зоран Миладиновић, МЦ Одбрана

Повезане вести