Састанак начелника генералштабова војски Србије и Румуније

Среда, 8.11.2017 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и начелник Генералштаба Војске Румуније генерал Николаје Јонел Чука састали су се данас у касарни „Бањица 2“ у Београду.

После церемоније свечаног дочека и обраћањa медијима, генерали Диковић и Чука одржали су састанак на коме су разговарали о безбедносној ситуацији у региону и свету, међународној војној сарадњи, о вежбама, школовању, усавршавању и обуци кадра, као и о војномедицинској и војноекономској сарадњи.

Генерал Диковић је, пожелевши добродошлицу генералу Чуки и румунској делегацији, истакао да се пријатељи стварају и да је створена пријатељства потребно неговати и чувати.

– Пријатељство са Румунијом стварали су наши преци, а наша је обавеза данас да то проширујемо, учвршћујемо и да даље заједнички радимо у интересу и Оружаних снага Румуније и Војске Србије. Регионална сарадња је један од приоритета међународне војне сарадње Министарства одбране и Војске Србије и ово је прилика да, још једном, са генералом Чуком дефинишемо даље правце и путеве наше сарадње, области те сарадње и да учвршћујемо те пријатељске односе, а све ради очувања стабилности и мира на овим просторима и заједничког учешћа у изградњи мира у свету, истакао је генерал Диковић и рекао да је увек вредно подсећања то што Република Румунија није признала независност Косова и Метохије као и веома професионално извршавање задатака припадника ОС Румуније у саставу Кфора.

Начелник Генералштаба Војске Србије истакао је да су теме данашњих разговора и  безбедносна ситуација на простору Балкана, где је Србија фактор стабилности, као и чланство у Европској унији.

– Уз помоћ и подршку пријатеља, као и до сада, чланство у Европској унији сматрамо достижнијим циљем. Јуче смо у Војном комитету Европске уније имали диван дан где смо добили признање за учешће наших снага у мировним операцијама Европске уније и тиме потврдили нашу спремност, способност и опредељеност за пуноправно чланство у Европској унији – нагласио је генерал Диковић.

Начелник Генералштаба Војске Румуније генерал Чука захвалио је српском колеги на изузетној добродошлици и потврдио дугогодишње и историјско пријатељство две земље и две војске.

– Румунија жели да јача везе са земљама Балкана и посвећена је регионалној стабилности. Одржавање овог односа представља веома важан циљ за Оружане снаге Румуније и истовремено је наш заједнички интерес да земље региона и Европска унија одрже мир на овим просторима. Имаћемо прилику да разговарамо о бројним темама међу којима су и развој наших држава унутар регионалног и европског оквира, као и о могућностима заједничког учешћа на билатералним и мултилатералним вежбама и активностима обуке. Позиција коју имамо као лидери две армије обавезује нас да учинимо све што можемо како бисмо обезбедили стабилно и сигурно регионално окружење за наше државе – рекао је генерал Чука.

Данашњем састанку присуствовала је и амбасадорка Румуније у Београду Joана Кристина Попа, представници Војске Србије и чланови делегације Војске Румуније.

Повезане вести