Обука војника на служењу војног рока

Петак, 13.12.2019 | Обука
У Другом центру за обуку у Ваљеву, после тродневног процеса прилагођавања, у току је индивидуално оспособљавање војника који су на добровољно служење војног рока с оружјем, у касарну „Војвода Живојин Мишић“, стигли 1. децембра. 

Војници, међу којима је скоро трећина девојака, већ су савладали основне стројеве радње, научили да расклопе и склопе лично наоружање и да рукују са заштитним средствима.

Током наредних четрдесетак дана, колико траје период индивидуалне обуке, научиће да рукују личним наоружањем и опремом, успешно предузму мере заштите и пружања прве помоћи и припреме за обављање дужности органа унутрашње службе. У склопу основне индивидуалне обуке савладаће садржаје из тактичке и стројеве обуке, пешадијског наоружања, правила службе и физичке обуке. 

У другом периоду обуке очекују их припремна гађања из аутоматске пушке и бацање ручне бомбе у мету. Потом следи стационарно логоровање, у трајању од три до пет дана, током којег се организује логорски живот и реализују сложенији облици тактичке обуке. 

Оно чему су најмлађи војници и њихови командири ових дана најпосвећенији су основне стројеве радње и припрема за полагање војничке заклетве, која их очекује за свега недељу дана, 20. децембра.

Повезане вести