Начелник Генералштаба са медицинским тимом који се упућује у мисију у ЦАР

Уторак, 13.6.2017 | Мултинационалне операције

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић примио је данас чланове медицинског тима који се упућују у мисију ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике (EUTM RCA).

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић примио је данас припаднике Министарства одбране и Војске Србије — чланове медицинског тима који се упућују у мисију Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике (EUTM RCA).

Пријему у Генералштабу присуствовали су помоћник за операције Здружене оперативне команде пуковник Жељко Трамошљика и заступник начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић.

Четворочлани медицински тим нивоа 1 и двочлани тим за хитну медицинску помоћ, које предводи потпуковник Синадиновић Милан биће ангажовани у мисији у Централноафричкој Републици шест месеци.

Задатак нашег тима је збрињавање повређених и оболелих припадника мисије EUТМ RCA на првом нивоу збрињавања (амбулантно лечење), у складу са стандардним оперативним процедурама, и обукa безбедносних снага Централноафричке Републике.

Мисија Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Централноафричке Републике успостављена је у складу са Одлуком Савета Европске уније и представља наставак ангажовања ЕУ у Централноафричкој Републици, након завршетка мандата Војне саветодавне мисије у овој земљи – EUMAM RCA. Мандат мисије је подршка властима Централноафричке Републике у реформи сектора безбедности, у три области: саветовање, едукација и обука.

Војска Србије је након ангажовања у две мисије ЕУ у Централноафричкој Републици (EUFOR RCA и EUMAM RCA) наставила ангажовање и у EUТM RCA, упућивањем медицинског тима састава лекар и пет медицинских техничара, у децембру прошле године, а од априла ове године на дужности медицинског саветника команданта мисије ангажован је потпуковник Ђорђе Радуловић. 

Повезане вести