Успешно изведена вежба БАРС 2019

Субота, 2.11.2019 | Обука
Пилоти Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и њихове колеге из Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације успешно су извели заједничку летно-тактичку вежбу БАРС 2019. Пету по реду заједничку вежбу, која је одржана у Русији и чији назив је скраћеница – Братство авијатичара Русије и Србије, обележили су изузетна обученост, добра комуникација и дух пријатељства српских и руских пилота.

Учесницима вежбе, по наредби министра одбране Руске Федерације генерала армије Сергеја Шојгуа, уручене су медаље за успешно учешће на вежби.

Командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић, који је предводио групу пилота Војске Србије, рекао је да је веома задовољан приказаним, посебно истичући демонстрирану обученост, али и велику мотивисаност припадника две војске.

– У потпуности смо извршили задатке договорене на планској конференцији и на припремама, и сматрамо да смо битно унапредили сарадњу и обученост, што сведочи о напретку вежбе, али је и разлог више да наставимо у истом правцу, истакао је пуковник Крњајић.

Изразивши задовољство због успешне реализације комплексних задатака, начелник 185. центра за припрему и борбену примену јединица Ваздушно-космичких снага Руске Федерације пуковник Алексеј Владимирович Ротко, вежбу је оценио високом оценом.

– Ноћна дејства била су изузетно захтевна. Сви постављени циљеви су испуњени а посаде су оправдале поверење, али и унапредиле своја знања и искуства, у условима који су близу ратних, рекао је пуковник Ротко, и посебно истакао задовољство због веома добре сарадње између чланова мешовитих посада.

Својеврсни домаћин припадницима Војске Србије, представник команде Ваздушно-космичких снага Русије пуковник Константин Суриков, захвалио је свим учесицима на поштовању мере безбедности, а посебно техничком особљу које је добро припремило вездухоплове и технику и омогућило успешно извршење свих задатака.

Заменик команданта 890. хеликоптерске ескадриле мајор Бојан Тркуља је први пут на вежби БАРС, али има доста искуства сарадње с руским колегама, јер је ове године провео шест месеци на усавршавању у Русији.

– То је сарадња с пријатељима. Заиста видим озбиљан искорак у обуци, пре свега јер се руске колеге труде да нам презентују своје могућности и укажу на начине уз помоћ којих би унапредили ниво извршења задатака – каже мајор Тркуља, који посебно истиче велики значај ноћног летења на вежби, кога је сачињавало више комплексних задатака и елемената лета, од  навигацијског летења, ванаеродромског полетања и слетања, до дејства из невођених ракетних зрна и топа, а све то током једног лета.

Овогодишња вежба изведена је по теми „Припрема и реализација борбених дејстава у току извршења задатака спречавања ескалације оружаног сукоба на државној граници и спровођење акције трагања и спасавања".

Према сценарију вежбе, оружани сукоб је почео на државној граници. Руководство вежбе је поставило команданту мешовите ваздухопловне групе задатак да конфликт локализује.

Након детаљних припрема, пилоти авиона МиГ-29 и хеликоптера Ми-8, у мешовитим посадама реализовали су сложене летачке задатке, укључујући бојево гађање и летове у ноћним условима.

Ловачки авиони ефикасно су пресретали ваздушне циљеве, док је задатак хеликоптерских јединица био неутралисање непријатељске живе силе ради припреме десантне просторије и искрцавање десанта, као и борбено трагање и спасавање.

Повезане вести